aHome / Activitats / Agenda

Agenda

‹‹ Maig 2019 ››
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Dimecres 1:

Maig 2019:

11 mai

Nit dels Museus 2019

11 mai

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL, juntament amb l'Associació d'Amics del Museu de Juneda, organitza pel proper dia 11 de maig la Nit Europea del Museus, adelantant-se a la data oficial del dia 18 de maig, per tal de no interferir en els actes locals de les eleccions municipals i europees.

Entre les activitats previstes, destaca la conferència que impartirà la companya Ariadna Nieto, responsable dels estudis d'arqueofauna del GIP i actualment investigadora de l'Institut Milà i Fontanals-CSIC, amb el títol: Minferri (Juneda, les Garrigues): Gossos i guineus en enterraments de l'edat del bronze (2100 - 1500 ANE): companys salvatges o domèstics per al més enllà?

En ella es presentaran els resultats, publicats recentment en la revista Archaeological and Anthropological Sciences, de l'estudi efectuat sobre la dieta humana i animal en els jaciments de Minferri i Can Roqueta (Sabadell) a partir de l'anàlisi dels isòtops estables δ15N  i δ13C. S'han analitzat un total de 37 cànids (32 gossos, 4 guineus i un possible llop), 64 restes humanes i 19 mostres d'altres animals domèstics (bous/vaques, cabres/ovelles i porcs), la major part acompanyant els enterraments apareguts en els dos jaciments. L'estudi permet inferir així les primeres hipòtesis sobre temes tant novedosos com la possible domesticació de les guineus, dietes específiques per determinats gossos o diferències en l'alimentació d'homes i dones.

En la recerca hi han participat investigadors/es de diferents universitats catalanes (UdL, UB, UAB), empreses d'Arqueologia i investigadors autònoms (IN SITU SCP, Iltirta Arqueologia SL) i universitats estrangeres (University of Basel). La doctora Aurora Grandal (Universidade da Coruña) ha dirigit el conjunt dels treballs específics de recerca al laboratori i coordinat la investigació.

Per part del GIP, aquest estudi s'inscriu dins del projecte de recerca que subvenciona el Ministerio de Economía y Competitividad: <em>Prácticas agrolimentarias, asentamientos y espacios domésticos. Relaciones y evolución en los llanos sur-pirenaicos (III-I milenios ANE) (HAR2016-78277-R).</em>
&nbsp;

Per més informació, vegeu: Grandal

A. et al. 2019: "Dogs and foxes in Early-Middle Bronze Age funerary
 structures in the northeast of the Iberian Peninsula: human control 
of canid diet at the sites of Can Roqueta (Barcelona) and Minferri (Lleida)". Archaeological and Anthropological Sciences, https://doi.org/10.1007/s12520-019-00781-z

S'hi pot accedir també a través de l'enllaç: https://rdcu.be/bgUs8

¡¡ US ESPEREM DISSABTE 11 DE MAIG AL COMPLEX CULTURAL DE JUNEDA !!

31 mai

IV Seminari d'Epigrafia i Arqueometria

31 mai

IV Seminari d'Epigrafia i Arqueometria

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, conjuntament amb les Universitats Rovira i Virgili, i l'Autònoma de Barcelona, celebren el divendres 31 de maig el IV seminari d'Epigrafia i Arqueometria en Homenatge a la companya Rosa Mercado. La Fortalesa dels Vilars d'Arbeca i l'Oppidum Ibèric de Gebut hi seran presents a partirv de les 16:15 de la tarda on es presentaran les novetats dels darrers anys en ambdós jaciments.

Aquí us deixem el programa!!

Us hi esperem!

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia