aHome / Activitats / Diaris d'excavació On-line: / Diari d'excavació On-line, 2016

Procés d'excavació del sector 30 de la Zona 4 (barri sud de la fortalesa, just per davant de la "placeta dels forns")

Seguim treballant per traguen'hi l'entrellat.

Una setmana més, les excavacions de Vilars continuen, els treballs es desenvolupen amb rapidesa i la intervenció en el barri dels forns es torna cada cop més interessant.
El bon ritme i el bon rotllo acompanyen l'excavació i els diversos equips d'alumnes estan realitzant una gran tasca, mostrant molta predisposició a aprendre i fer-ho amb gran rigor.
Esperem que assolirem la totalitat dels objectius marcats per la comprensió, restauració i posada en valor d'aquests espais.

Dibuix amb pantògraf d'una planta arqueològica d'una de les estances de Vilars I: 650 - 550 A.N.E. delimitada al seu nivell d'ús.

Vista detall de la descoberta d'un mur mitger antic, que resolt l'angle de gir de la barriada de cases d'aquesta zona de la fortalesa.

Descoberta d'un mur de tovots 

Aquest dilluns 27 de juny ha començat el Curs teòrico-pràctic d’arqueologia que, en el marc de la Universitat d’Estiu de la UdL, es celebra cada any a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. 15 alumnes procedents de diferents universitats catalanes i de l’Estat (Universitat de Granada, Castilla La Mancha, UNED, Extremadura-Cáceres, Complutense de Madrid, UdG i UAB), més estudiants, investigadors associats i professorat de la Universitat de Lleida, formen l’equip d’unes vint-i-cinc persones que fins el 15 de juliol protagonitzaran la campanya d’excavacions arqueològiques.

Enguany, el programa i els objectius ‘destricta recerca, afegits als docents i formatius, son particularment ambiciosos i engrescadors. De fet, l’actual campanya ha estat precedida pels treballs desenvolupats al llarg d’aquest mes per un equip de quatre arqueòlegs (Jordi Martínez, Sergi González, Antoni Oliva i Alba Castellano) que han acabat l’excavació de l’extrem sud del barri est de Vilars 0, la fase fundacional. Des d’ahir, els treballs en concentren, ara, en el quadrant sud-oest de l’interior del recinte. L’excavació extensiva ha de permetre “posar en fase”, cases, carrer/plaça i forns durant Vilars I, segle VII i primera meitat del VI ane, en altres paraules, identificar superfícies i estructures en ús coetàniament. Això vol dir, definir la plaça, façanes i cinc cases (sectors 4/28 a 4/32) i excavar el forn FR-1324. La particularitat d’aquest forn resideix en el seu previsible bon estat de conservació, protegit pel seu enfonsament i la superposició d’un mur de la fase següent, Vilars II, que ens ha de permetre conèixer molt millor la tipologia i ús d’aquestes estructures. L’excavació, com diem, extensiva de barri, carrer/plaça i forns ha d’aportar informació fonamental pel coneixement de l’urbanisme de l’interior i saber si la placeta, com espai on s’ubiquen els forns comunitaris, funciona ja en l’etapa anterior, Vilars 0.
El repte és important, en l’espai ocupat per les cases, situades entre carrer/plaça i muralla, aparentment en un espai amb poca potencia estratigràfica, es conserven restes molt perdudes de Vilars II, ibèric antic, i de Vilars I i Vilars 0, les fases pre-ibèriques. Tan complex, com interessant...(Emili J.)

Curs d’arqueologia 2016

Procés d'excavació per part dels alumnes del curs, d'una llar - braser ibèric, amb la característica capa refractaria de ceràmiques.

Benvinguts  a un nou  diari d'excavació On-line, en la present edició dela campanya 2016. En aquest espai us anirem informant de totes les novetats i anècdotes sorgides durant la present campanya d'excavació durant el transcurs de tota la campanya.

Etiquetes

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia