aHome / Activitats / Diaris d'excavació On-line: / Diari d'excavació Online 2014

Una setmana després de la darrera publicació en aquest blog, us escrivim per mostrar-vos alguns dels danys que han provocat en la Fortalesa la llevantada que des de divendres passat va afectar tota Catalunya. A prop de 100 litres per metre quadrat han caigut a la vila d'Arbeca i això s'ha notat i força al jaciment. Avui, per fi, hem tornat a terreny, però la tasca ha estat més que res, retirar tota l'aigua caiguda sobre els plàstics que havíem ficat de protecció i netejar superficialment part del fang acumulatt, ja que ens resultava impossible seguir els paviments i nivells d'ús sobre els que portem dues setmanes treballant: es troben delicats degut a la humitat  acumulada en el terreny i seria molt perillós transitari per damunt o intentar de treballar-hi. Demà, un cop més secs els espais reempendrem l'excavació en extensió per portar alguna novetat més a la nostra recerca. Som conscients que son coses que poden passar en una excavació, tot i que resulta un xic emprenyador. Us deixem amb algunes fotografies. Fins aviat!

Ja ha passat una setmana i mitja des de que vam començar la present obra i ja comencen els primers avenços a veure la llum. En el sector 19 la casa va avançant a molt bon ritme i s'estan excavant i extraient la informació de tot un seguit de paviments que es van regenerant un sobre l'altre, mostrant-nos una habitació molt dinàmica. A cada nivell d'ús un seguit d'estructures en relació (llars de foc, forats de pal i banquetes) li atorguen un sentit diferent del següent. Al sud, la feina és més feixuga, i després de una setmana de pic i pala ja tenim els paviments vists i ja força estesos, i ara ens resta comprovar la relació d'aquests amb els murs i estructures de tancaments ja atribuïdes a fases cronològiques clares i conegudes.

A mode de resum ens agradaria introduir-vos una mica la història de la recerca en aquest barri en un petit resum esquemàtic. El terreny a l'est del testimoni central fou adquirit entre els anys 1997 i 1998, i des d'un inici ja es preveia que seria poc potent estratigràficament, ja que les cotes del terreny eren molt més baixes que a l'oest del marge, aquest fet permetria poder presentar la fase fundacional al públic, tal i com es preveu en el Pla Director de la Fortalesa que en aquell moment estava apunt de veure la llum.

Comencen ha aparèixer els paviments d'ús de les cases

- Els anys 1998 i 1999, es va netejar el terreny superficial i es van començar a numerar totes les estructures aparegudes tan dins com fora de la muralla (murs, muralla...), així com les respectives zones i sectors. També és va observar i documentar la torre porta d'entrada, i l'escarpa superior del fossat perimetral. D'aquesta època procedeix també la numeració de les zones de carrer: Zones 14 (entrada) i 15 (carrer nord sud paral·lel a la vessant oriental del testimoni), ja excavats. En aquests anys ja s'intuí que les estructures internes i les cases podrien pertànyer a les fases inicials degut a la pràctica total absència de material a torn entre les estructures en relació, i per donar-se el fet de que la cota de treball i conreu del pagès era més baixa que en altres punts.

- L'any 2006 s'excava i restaura la Torre-Porta del jaciment, i el 2010 es restaura el tram sud de muralla (paraments 1 i 2) així com una de les torres de folre arrodonit.

- Fins l'any 2011, no es reprenen les excavacions en aquest terç del jaciment, excavant-se tres cases al sud (Sectors 23, 34 i 35 de la zona 4, afectats per la col·locació de l'escala de pas del Testimoni), el carrer Zona 14 i el Carrer Zona 15 intensivament; així com els espais centrals apareguts sota els nivells ibèrics del Testimoni. En aquest mateix any també es restaura i es museilitza tot el Testimoni i també els carrers 14 i 15, tot col·locant peces de pas i la il·luminació.

- L'any 2012 es comencen a excavar les cases del barri des del nord (Zona 13) i poc a poc cap al sud. El primer any se'n van excavar 3, l'any passat dues més, i aquest any ha de concloure l'excavació al barri, amb la finalització de les estances al nord del carrer 14, i la comprensió i interpretació del barri sud en fase Vilars 0, un cop retirats els nivells d'amortització.

Esperem no avorrir-vos i prometem novetats en breu, ja que sembla que comencen a apuntar quelcom d'interessant. Us esperem!

Els sectors 24 i 37 del barri sud (de esquerra a dreta)

Companys i companyes, Benvinguts de nou al nostre diari de campanya! Amb la represa de les actuacions a la Fortalesa, aquest espai torna a l'activitat per tal de mostrar-vos les novetats dia a dia. Enguany us mantindrem informats/des fins a final d'any, mentre durin les excavacions previstes en el present projecte, tal i com ja us vam anunciar darrerament en portada (vegeu aquí la notícia).

La present campanya l'hem centrada en finalitzar la seqüència estratigràfica de les cases de Vilars 0 (775/750-650 ANE) aparegudes al nord de la porta, i avançar el màxim possible en la recerca del barri sud-est, per tal d'intentar recuperar tota la informació de Vilars I (650-550 ANE), i mirar d'estudiar a fons la fase fundacional en aquest extrem del recinte. No serà fàcil, però us prometem avanços interessants i moltes més sorpreses.

La casa abans de la present intervenció

En el barri est, al nord de la porta (la Zona 13), restava encara una casa per a concloure tot el bloc de cases. El sector 19, és la primera casa de la Fortalesa al nord de la porta est, i ens queda a la dreta si la mirem entrant des d'aquesta. És una casa d'uns 25 m2, i sembla tenir una configuració bastant semblant a altres habitacions d'aquesta època, amb forats de pal, una llar central i alguna banqueta o estructura de repos adossada a l'extrem de muralla. Esperarem a baixar la seva estratigrafia per comprobar si segueix la mateixa seqüència que les cases veïnes.

La feina en el terç sud del barri est (la Zona 4 del jaciment)  l'hem iniciada des de la porta est vers el testimoni central. De moment la tasca és atraient però a començat dura en aquest àmbit: portem hores i hores de pic i pala per tal de treure tot un enorme nivell d'amortització (45 cm de potència per 8 metres de llarg i 2 d'ample) que cobria una de les cases, aparentment i a falta de més dades, entre dos moments de la fase Vilars I. Ara ja veiem la llum, i un paviment de calç ens apareix en un dels extrems de la casa, i que ens ha d'informar exactament en quin moment estem i quins usos tindria aquest sector, que per ser una casa de Vilars I, és molt ampla i llarga.

No oblideu però de seguir les novetats en aquesta web!!! Fins la propera!!!!

Logo Diari Online

Benvinguts al nostre diari d'excavació On-line, en la present edició de 2014. En aquest espai us anirem informant de totes les novetats i anècdotes sorgides durant la present campanya d'excavació durant el transcurs de tota la campanya. El nostre objectiu és el  d'apropar-vos a l'experiència i vivència d'una investigació arqueològica, a través de la mà dels arqueòlegs i arqueòlogues de la Fortalesa. Us animem a opinar i seguir-nos! 

Etiquetes

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia