aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

Adéu a 2020, un any malaurat

Per moltes i variades raons, 2020 ha estat un any difícil de pair per l’ampla comunitat que d’una o altra forma estima Vilars. Fets dolorosos de conseqüències personals irreversibles, la pandèmia retallant i robant-nos bocins de les nostres vides i greus estralls sobre el patrimoni, ens han condemnat a viure’l amb pena i han deixat la Fortalesa malferida, refent-se lentament, més temps tancada que oberta, i aïllada del públic per al qual va emergir de sota terra.

Balanç de les actuacions a la Fortalesa, tardor 2020

Entre el 4 d’octubre i el 17 de desembre s’han desenvolupat a la Fortalesa dels Vilars els treballs d‘excavació i consolidació previstos per a la tardor de 2020. La campanya ha estat possible gràcies a la subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la col·laboració de l’Ajuntament d’Arbeca i la Universitat de Lleida. Ja sobre el terreny la feina ha estat, a càrrec dels paletes i manobres aportats per l'Ajuntament d'Arbeca i dos arqueòlegs, Jordi Martínez i Joan Bernal del GIP. El seguiment de l'obra ha estat a càrrec de  Natàlia Alonso, Emili Junyent, l’arquitecta Carme Casals i del tècnic Jaume Cortasa, (Ajuntament d'Arbeca).

ÈXIT DEL CAP DE SETMANA IBÈRIC 2020

Vora de 400 persones van concòrrer aquest any en la 20a edició del Cap de Setmana Ibèric (3 i 4 d'octubre). Un èxit rotund a la vista de la situació de pandèmia actual, i des d'aquí el nostre agraïment a totes les persones que aquest cap de Setmana han visitat la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i participat en les activitats programades. Associació Amics de Vilars, Ajuntament d’Arbeca i Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida (GIP) i els col·laboradors “Celler Vinya Els Vilars”, “Cooperativa Tres Cadires” i restaurant “La Placeta”, hem vista llargament recompensada la feina.

Curs Teoricopràctic d’Arqueologia Ibèrica 2019: Excavacions als Jaciments dels Vilars (Arbeca, les Garrigues) i Gebut (Soses, el Segrià)

 En el marc del nou projecte quadriennal 2018-2021, que subvenciona l'OSIC : La fortalesa dels Vilars i l'oppidum de Gebut: Gènesi, identitat i heterogeneïtat en l’ethnos ilerget (CLT009/18/00039) i amb el suport dela Universitat de Lleida i dels Ajuntaments d'Arbeca i Soses, s'organitza un nou curs teoricopràctic d'arqueologia, de l'1 al 19 de juliaol, l'objectiu del qual és introduir els participants en el conjunt de tasques que comporta la recerca arqueològica sobre el terreny.

20è Cap de Setmana Ibèric

20è Cap de Setmana Ibèric

Com cada any pel primer cap de setmana d’octubre (3 i 4) es presenta una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa més de 2.200 anys. El Cap de Setmana Ibèric és l’esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya. Es tracta d’una festa que retorna a la vida els vestigis de fa més de 2.000 anys, oferint un gran ventall d’activitats al voltant de la cultura ibèrica. A la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca podreu gaudir de visites guiades, tallers i exposicions durant tot el cap de setmana. Organitzen el Grup d'Investigació Prehistòrica, l'Associació Amics de Vilars i l'Ajuntament d'Arbeca.

Les inundacions a la Fortalesa. El Glòria, el Dana i el futur immediat de la Fortalesa

El Dana i Vilars Octubre 2019

EL “PARC ARQUEOLÒGIC DE LA FORTALESA DELS VILARS D’ARBECA” hauria de ser alhora l'oportunitat de preservar el conjunt monumental de les robines i de culminar la seva recuperació i posada en valor.

“Bird Eye Works”, “Serveis d’imatge i Fotografía Aèria”, és l’empresa autora de la vista en dron més espectacular que coneixem dels efectes de la robinada provocada per la borrasca “Glòria”. Aquí us en deixem l'enllaç del video a Instagram

19è Cap de Setmana Ibèric

19è CSI

L’Ajuntament d’Arbeca, l’Associació Amics de Vilars i la Universitat de Lleida us inviten a visitar la Fortalesa dels Vilars aquest els propers 5 i 6 d’octubre amb motiu del 19è Cap de Setmana Ibèric 2018. D’acord amb la programació de la Ruta dels Ibers, promoguda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, s’ha triat enguany com a tema central, compartit per tots els assentaments ibèrics que hi formen part, la casa ibèrica amb el lema “Cases de fa 2.200 anys”. I a Vilars anirem encara més lluny i us mostrarem, per a començar, les cases dels primers habitants, fa 2.800 anys. 

Feu una ullada al nostre programa

S'inicia el Curs Teòric-Pràctic d'Arqueologia Ibèrica 2019

Curs d’arqueologia 2016 (primera setmana)

El proper dilluns 1 de juliol comença el Curs teorico-pràctic d ‘Arqueologia organitzat pel Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments d’Arbeca i Soses

La xifra de visitants de La Fortalesa s'estabilitza en els 7000 l'any

Visitants de la Fortalesa el 2019

Els nostres números no són, ben cert, els de la Sagrada Família, el Park Güell o el Museu del F.C. Barcelona, però podem sentir-nos satisfets. El nombre de persones que visita anualment la Fortalesa dels Vilars s’estabilitza pels volts de les 7.000. L’any 2018 han estat exactament 6698 les comptabilitzades, xifra lleugerament inferior a la registrada en 2017 (7054) i 2016 (7595) i superior a la de 2015 (6246). El cim assolit correspon, lògicament, a la promoció que va significar l’exposició “Terra, aigua i poder en el món ibèric”, exhibida a Lleida, Arbeca i Barcelona, i l’estabilització al bon treball de l’Associació Amics de Vilars, l’Ajuntament d’Arbeca, l’Oficina d’Informació Turística i de totes les persones relacionades, d’una o altra forma, amb la Fortalesa dels Vilars, treballadors, guies, restauradors, sectors de l’oli i el vi...

18è Cap de Setmana Ibèric. "DOMESTICANT L'AIGUA".

6 i 7 d'octubre de 2018. Unes tres-centes persones gaudeixen de les activitats programades. Aquest passat cap de setmana, com estava previst, ha tingut lloc en la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca el XVIIIè Cap de Setmana Ibèric 2018 de La Ruta dels Ibers, promoguda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya. El tema compartit enguany era "Domesticant l'Aigua". Feia anys que, a la comissió coordinadora de la Ruta, des dels Vilars defensàvem aquesta proposta. No era un caprici, ni una iniciativa arbitraria. Més enllà de l'evident interès de la gestió i usos de l'aigua per als ibers com per a totes les comunitats humanes i de tractar-se d'un capítol poc conegut, més enllà de la constatació de l'existència de basses i clavegueres, en el cas de la Fortalesa, la seva importància es magnifica i mostra, entre altres coses, el grau de coneixements hidràulics pràctics que tenien els ibers.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia