aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

Primera campanya d'excavacions a l'Oppidum de Gebut

Ja s'ha iniciat el procés de preinscripció per a participar a la Primera campanya d'excavacions arqueològiques a l'oppidum ilerget de Gebut (Soses, Segrià, Lleida), que tindrà lloc entre els dies 18 de juliol i 4 d'agost de 2017. Podeu descarregar-vos la butlleta en aquest enllaç, i enviar-nos-la a arqueologia@historia.udl.cat Entrant a aquesta notícia trobareu més informació relativa al curs i al jaciment.

La campanya és organitzada pel Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida juntament amb l'Ajuntament de Soses i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb Gebut 2017 comença un nou projecte de recerca arqueològica i interdisciplinari que pretén omplir un buit de coneixement respecte a l'ocupació ibera del baix Segre. Una oportunitat de viure una excavació arqueològica que comença pràcticament de zero en un dels més importants jaciments de les comarques de Lleida. 

És TOTALMENT GRATUÏTA... T'ho perdràs?

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL excavarà el poblat ibèric del Gebut, a Soses

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL desenvoluparà un projecte de recerca, recuperació patrimonial i valorització social del poblat ibèric del Gebut al terme municipal de Soses, gràcies al conveni signat ahir entre la UdL i l'Ajuntament d'aquesta població del Baix Segre.

El Monument favorit dels catalans 2017. Resum

Després de deixar passar uns dies de reflexió i anàlisi, a Vilars.cat hem fet un resum de totes les publicacions al voltant de l'esdeveniment i el concurs. El resum: Podem estar satisfets... Per la resposta donada i perquè la Fortalesa, ja entre els grans, avui és més coneguda que mai. GRÀCIES A TOTHOM PER AJUDAR-NOS A ACONSEGUIR-HO.

Una bella competició amb un final trist, molt trist

Ha estat bonic arribar fins aquí, tant, que de cap manera mereixíem acabar d’aquesta forma. Aquests dies hem repetit, acabés com acabés, pagaria la pena, però, ben cert, que no imaginàvem aquest desenllaç.

Verificats els vots, segons l’organització, 1676, emesos des de 200 adreces fraudulentes creades amb un robot, han estat invalidats a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i el resultat  final donat per bo és de 54832 a 53244 a favor del Castell de Cardona.

El Monument favorit dels Catalans 2017: crònica del compte enrere en els quarts de final

La Fortalesa va aconseguir passar la primera ronda i, per tant, accedir als quarts de final del concurs organitzat per les revistes Sàpiens i Descobrir: el Monument Favorit dels catalans. Com hem dit, no deixa de ser un concurs i, en conclusió, un divertimento per mirar de donar a conèixer el patrimoni català més apreciat o estimat pels seus compatriotes. Tot i haver assolit amb escreix l’objectiu de promocionar la Fortalesa, convertida en tot un símbol del territori, el desenllaç final no ha estat a l’alçada de les il·lusions esmerçades per molta gent. Per aquesta raó, de la mateixa manera què necessitem reconèixer l’esforç i agrair la col·laboració de persones i institucions, des de Vilars.cat hem cregut també necessari, al temps que passem pàgina, deixar memòria escrita d’una mobilització esplèndida en forma de crònica de les darreres hores del concurs.

El monument preferit dels catalans 2017: els quarts de final

Les revistes Descobrir i Sapiens, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Catalunya Radio, promouen la segona edició del concurs per triar “El monument favorit dels catalans 2017”, que es decideix per votació popular.

Actualment la Fortalesa ha arribat als quarts de final d'aquest concurs on s'haurà d'enfrontar al Castell de Cardona fins el proper 11 d'abril. No dubteu a votar a la Fortalesa al següent enllaç:

http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php 

Recordar-vos que podeu votar cada hora, tantes vegades com vulgueu. 

El monument favorit dels catalans 2017

A data de 21 de març de 2017, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, ha quedat classificada en quart lloc en la primera votació del monument favorit dels catalans i passa a quarts de final on, entre els dies 4 i 11 d’abril, mesurarà forces amb el Castell de Cardona.

Endavant, fem patrimoni, fem país, fem territori, fem poble, FEM VILARS, la Fortalesa d’Arbeca!

Podreu votar la Fortalesa entre el 4 i 11 d'abril al web: http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php

Cabdillatges, territori, cultura material, pertinença... Els cas de la Fortalesa dels Vilars i l’origen del poble ilerget

Dins del  24è cicle de conferències 2017. “Ibers. Els orígens”, Emili Junyent impartirà el proper dissabte 18 de març a les 19 hores al Museu Arqueològic de l’Esquerda. Roda de Ter, la conferència titulada Cabdillatges, territori, cultura material, pertinença... Els cas de la Fortalesa dels Vilars i l’origen del poble ilerget.

La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món Iber, al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Després de ser exhibida al Museu de Lleida (19 de maig a 31 de juliol) i a la Sala de la República d’Arbeca (30 de setembre a 13 de desembre), l’exposició sobre la Fortalesa dels Vilars arriba a Barcelona

  • L’exposició presenta un conjunt arqueològic únic, resultat de més de trenta anys de recerca, que ha capgirat aspectes fonamentals del coneixement de la civilització ibèrica i dels ilergets
  • La mostra itinerant, produïda pel Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Universitat de Lleida presenta una fortalesa excepcional en el panorama de la fortificació europea i peninsular de la primera edat del ferro, exposa per primera vegada materials arqueològics recuperats i es presenten imatges del nou projecte de realitat virtual
  • Per tal d’arribar a públics diversos s’han programat activitats orientades a públic general i especialitzat.

Visita Guiada i comentada a l'exposició de la Fortalesa

El passat diumenge 26 de febrer, el comisari de l'exposició "La Fortalesa dels Vilars d'Arbeca. Terra, aigua i poder en el món Iber", Emili Junyent ha tingut el plaer de presentar-la a un grup d'entre 35 i 40 persones, que van seguir amb interès i de forma participativa les explicacions que ha realitzat durant una hora i mitja.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia