aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

Les Garrigues fa Via, a la Fortalesa dels Vilars.

La Via Catalana, va passar per la fortalesa dels Vilars d'Arbeca.

Més de 800 persones van encerclar Vilars amb una cadena organitzada per l’ANC Garrigues com a preludi de la Via Catalana de l’11 de setembre.

XXIX Campanya d’Excavacions Arqueològiques a la Fortalesa 2013 (2)

Detall del fons del pou amb el retall central que resta per a excavar

Assolida la roca sobre la que descansa la paret paramentada del pou-cisterna en tota la superfície, s’aturen durant uns dies els treballs de camp a la Fortalesa, no així els de laboratori, que continuaran per poder fer front a la gran quantitat de  materials arqueològics recuperada.

XXIX Campanya d’excavacions arqueològiques a la Fortalesa dels Vilars 2013.

Treballs al pou vistos des de dalt (Servei de Reproducció d'Imatge, UdL)

Durant les tres primeres setmanes del mes de juliol s’han desenvolupat els treballs previstos per la XXIX Campanya d’Excavacions Arqueològiques a la Fortalesa dels Vilars. Amb la participació dels membres del Grup d’Investigació Arqueològica de la Universitat de Lleida i dels estudiants del curs d’arqueologia de la Universitat d’Estiu, una trentena de persones han participat diàriament en l’excavació, així com en els treballs interdisciplinaris (recollida de mostres, rentat de terres per a recuperar llavors, carbons, microfauna i altres restes).

Èxit de les activitats estivals a la Fortalesa

Ahir a la nit van concloure les activitats estivals organitzades per l'Associació d'Amics de Vilars a la Fortalesa. Aquestes activitats inloïen la Diada de l'Associació el passat 2 de juny, el TastaJazz el 6 de juliol, el concurs de fotografia Els Vilars que durava tot el mes de juliol, i aquest dissabte dia 3, la traca final va venir a càrrec de la Vuitena Nit del Foc, Memorial Carme Giné, amb contacontes, concerts i l'esperat espectacle pirotècnic.

L'exposició "Cavalls i poder en el món ibèric" ara a Flix

5 d'agost de 2013. Juntament amb el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i l'Associació La Cana, el Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, organitzen l'exposició al voltant del món del cavall en època ibèrica. Del 2 al 29 de setembre romandrà visitable a Ca Don Ventura. Per meu informació cliqueu aquí: Cavalls a Flix

El Curs Teorico-pràctic d’Arqueologia i la XXIX Campanya d’Excavacions reben 113 sol·licituds

El proper dilluns comença el Curs d’Arqueologia a Els Vilars, Arbeca, aquest any amb overbooking de sol·licituds. El correu electrònic de la Fortalesa ha rebut 113 sol·licituds que opten a 15 places ja otorgades. Els 15 estudiants participants iniciaran el curs aquest proper dilluns. La gestió de tota la campanya i el curs s'ha realitzat des d'aquesta pàgina web, la qual ha obtingut un autèntic boom de visites arran de l'interès per venir a excavar. Podem dir que Vilars.cat i les xarxes socials han estat cabdals per aquest volum tan alt de demandes, netament superior al que rebiem en anys anteriors.

Excavació en el Pou-Cisterna

10 de juny de 2013. El pou-cisterna de la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, construït a inicis del segle IV i abandonat pels volts del 300 a.n.e., constitueix un dels elements més espectaculars i singulars de la fortificació i més significatiu per a la lectura poliorcètica i la comprensió del seu funcionament en el context de la guerra ibèrica. Els treballs en curs, que es perllongaran fins el mes d’agost, tenen per objectiu la seva excavació, restauració i presentació al públic.

Excavacions arqueològiques Vilars 2013

Vista des del sud-oest de la zona intervinguda en la present campanya 2013

Al llarg de 2013 es desenvoluparan les següents intervencions arqueològiques:

Maig-setembre:

  • Des del 14 de maig. Campanya subvencionada per la Generalitat de Catalunya (Servei d’Arqueologia i Paleontologia, Direcció General del Patrimoni Cultural)
  • 1-5 de juliol. Curs Teoricopràctic d’Arqueologia, Universitat d’Estiu de la UdL
  • 8 a 19 de juliol. XXIX Campanya d’Excavacions Arqueològiques 

Setembre-novembre:

  • Campanya corresponent al desenvolupament del Conveni entre la Direcció General del Patrimoni Cultural, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Arbeca.

Nit del Foc 2015

Els companys de l'Associació Amics de Vilars i el Grup d'Investigació Prehistòrica us citem el proper dissabte 1 d'agost a la Fortalesa per viure una nova edició de la Nit del Foc, Memorial Carme Giné. Amb nombroses activitats, concerts i un gran espectacle piromusical, acompanyats d'un excel·lent servei de bar. Entreu aquí si voleu conèixer tot el que hi podreu trobar a partir de les 20:30.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia