aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

El Monument favorit dels catalans 2017. Resum

Després de deixar passar uns dies de reflexió i anàlisi, a Vilars.cat hem fet un resum de totes les publicacions al voltant de l'esdeveniment i el concurs. El resum: Podem estar satisfets... Per la resposta donada i perquè la Fortalesa, ja entre els grans, avui és més coneguda que mai. GRÀCIES A TOTHOM PER AJUDAR-NOS A ACONSEGUIR-HO.

Una bella competició amb un final trist, molt trist

Ha estat bonic arribar fins aquí, tant, que de cap manera mereixíem acabar d’aquesta forma. Aquests dies hem repetit, acabés com acabés, pagaria la pena, però, ben cert, que no imaginàvem aquest desenllaç.

Verificats els vots, segons l’organització, 1676, emesos des de 200 adreces fraudulentes creades amb un robot, han estat invalidats a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i el resultat  final donat per bo és de 54832 a 53244 a favor del Castell de Cardona.

El Monument favorit dels Catalans 2017: crònica del compte enrere en els quarts de final

La Fortalesa va aconseguir passar la primera ronda i, per tant, accedir als quarts de final del concurs organitzat per les revistes Sàpiens i Descobrir: el Monument Favorit dels catalans. Com hem dit, no deixa de ser un concurs i, en conclusió, un divertimento per mirar de donar a conèixer el patrimoni català més apreciat o estimat pels seus compatriotes. Tot i haver assolit amb escreix l’objectiu de promocionar la Fortalesa, convertida en tot un símbol del territori, el desenllaç final no ha estat a l’alçada de les il·lusions esmerçades per molta gent. Per aquesta raó, de la mateixa manera què necessitem reconèixer l’esforç i agrair la col·laboració de persones i institucions, des de Vilars.cat hem cregut també necessari, al temps que passem pàgina, deixar memòria escrita d’una mobilització esplèndida en forma de crònica de les darreres hores del concurs.

El monument preferit dels catalans 2017: els quarts de final

Les revistes Descobrir i Sapiens, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Catalunya Radio, promouen la segona edició del concurs per triar “El monument favorit dels catalans 2017”, que es decideix per votació popular.

Actualment la Fortalesa ha arribat als quarts de final d'aquest concurs on s'haurà d'enfrontar al Castell de Cardona fins el proper 11 d'abril. No dubteu a votar a la Fortalesa al següent enllaç:

http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php 

Recordar-vos que podeu votar cada hora, tantes vegades com vulgueu. 

El monument favorit dels catalans 2017

A data de 21 de març de 2017, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, ha quedat classificada en quart lloc en la primera votació del monument favorit dels catalans i passa a quarts de final on, entre els dies 4 i 11 d’abril, mesurarà forces amb el Castell de Cardona.

Endavant, fem patrimoni, fem país, fem territori, fem poble, FEM VILARS, la Fortalesa d’Arbeca!

Podreu votar la Fortalesa entre el 4 i 11 d'abril al web: http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php

Cabdillatges, territori, cultura material, pertinença... Els cas de la Fortalesa dels Vilars i l’origen del poble ilerget

Dins del  24è cicle de conferències 2017. “Ibers. Els orígens”, Emili Junyent impartirà el proper dissabte 18 de març a les 19 hores al Museu Arqueològic de l’Esquerda. Roda de Ter, la conferència titulada Cabdillatges, territori, cultura material, pertinença... Els cas de la Fortalesa dels Vilars i l’origen del poble ilerget.

La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món Iber, al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Després de ser exhibida al Museu de Lleida (19 de maig a 31 de juliol) i a la Sala de la República d’Arbeca (30 de setembre a 13 de desembre), l’exposició sobre la Fortalesa dels Vilars arriba a Barcelona

  • L’exposició presenta un conjunt arqueològic únic, resultat de més de trenta anys de recerca, que ha capgirat aspectes fonamentals del coneixement de la civilització ibèrica i dels ilergets
  • La mostra itinerant, produïda pel Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Universitat de Lleida presenta una fortalesa excepcional en el panorama de la fortificació europea i peninsular de la primera edat del ferro, exposa per primera vegada materials arqueològics recuperats i es presenten imatges del nou projecte de realitat virtual
  • Per tal d’arribar a públics diversos s’han programat activitats orientades a públic general i especialitzat.

Visita Guiada i comentada a l'exposició de la Fortalesa

El passat diumenge 26 de febrer, el comisari de l'exposició "La Fortalesa dels Vilars d'Arbeca. Terra, aigua i poder en el món Iber", Emili Junyent ha tingut el plaer de presentar-la a un grup d'entre 35 i 40 persones, que van seguir amb interès i de forma participativa les explicacions que ha realitzat durant una hora i mitja.

Les innovacions tecnològiques de Vilars en el context del Mediterrani Occidental

En el marc de la programació paral·lela  a la exposició “La Fortalesa dels Vilars. Terra, aigua i Poder en el món iber”, organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, el passat dijous 23 de febrer, Natàlia Alonso va impartir la conferència “Les innovacions tecnològiques de Vilars en el context del Mediterrani Occidental”, fonamentalment des de la perspectiva del paisatge i la producció agrícola.

Inauguració: “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, Aigua i Poder en el Món Iber”

El dijous 9 de febrer al capvespre va tenir lloc la inauguració. Entre el vestíbul i la sala rodona que l’acull es produïren els parlaments; a continuació una visita guiada pels comissaris de l’exposició i una copa de cava acompanyà el comiat. El Director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, va actuar com a “mestre de cerimònies” conduint l’acte i intervingueren a continuació Josep Giralt, director del Museu de Lleida; Montse Macià, directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que representava a la Diputació de Lleida; Joan Miquel Simò, Alcalde d’Arbeca; Emili Junyent, en nom dels comissaris –ell mateix i Joan López-; i Jusèp Boya, Director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia