aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

La Fortalesa d’Arbeca. Els Vilars en APP

Ja està publicada l’APP de la Fortalesa dels Vilars per a telèfons mòbils al APP Store de iOS. Si feu una cerca de l’APP pel seu nom “Vilars d’Arbeca” per al dispositiu iPhone, la trobareu. També està disponible en Android.

2016: Nou rècord de visites a la Fortalesa

A poc més d’una setmana de finalitzar l’any 2016, havien visitat La Fortalesa un total de 7.595 persones.

Fortaleses a la UDG: La Bastida de Totana i els Vilars d'Arbeca

En l’escenari esplèndid de la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, antiga sala capitular del convent gòtic dels Dominics, sota la volta de creuria de pedra volcànica, el passat dimecres 23, va tenir lloc el Seminari “Les fortaleses a la prehistòria recent i a l’inici de l’antiguitat”. Julià Maroto exercí de presentador de la temàtica i dels ponents, Rafael Micó, en nom del Grup d’Arqueoecologia Mediterrània (ASOME) de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Emili Junyent del Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida. 

La Veu de les pedres

El passat divendres 22 de novembre, Lleida TV va emetre el tercer capítol de “La veu de les pedres” dedicat a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Durant uns 15 minuts Emili Junyent explica a càmera els diferents aspectes de la fortificació, i el format ve a ser el d’una entrevista il·lustrada in situ. 

Les fortaleses a la prehistòria recent i a l’inici de l’antiguitat

El dimecres 23 de novembre, a la Universitat de Girona, Sala de Graus de la Facultat de Lletres, tindrà lloc el VI Seminari d’Arqueologia, “Les fortaleses a la prehistòria recent i a l’inici de l’antiguitat”. Presentarem la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i tindrem l’oportunitat d’assistir també a l’exposició a càrrec de Rafa Micó (UAB), dels resultats del  projecte Bastida (Totana, Múrcia). En dues ocasions, 2010 i 2012, vàrem tenir l’oportunitat de visitar La Bastida i Tira del Lienzo, a Totana, i Vicente Lull, amb motiu de la VII Setmana de la Prehistòria va ser a Lleida el 2011. Malgrat haver seguit amb molt interès el desenvolupament del projecte, no coneixem encara, directament, l’edifici-palau de La Almoloya (Pliego). El projecte i els tres assentaments són avui referència pel coneixement de la societat argàrica. Les propostes interpretatives generades pels dos projectes permeten esperar un debat animat. Si és així, ho explicarem.

La Fortalesa en marxa, properes activitats

  • Treball de camp
  • Lleida Televisió, Programa Cafeïna
  • Ultimant l’APP per a mòbils
  • Millores en la senyalització i informació sobre el terreny
  • La Fortalesa viatja a Girona
  • “L’exposició La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, Aigua i Poder  en el món iber” es presentarà a Barcelona

Xerrada; origen i formació del poble ilerget

Divendres 28 d'octubre a la Biblioteca Sant Agustí de La Seu d'Urgell, va tenir lloc, la xarrada a càrrec del Dr, Emili Junyent i l'arqueòleg Jordi Martínez. En motiu del cicle: "Desenterrant el Passat", organitzat per l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, l'Arxiu comarcal i l'Ajuntament de La Seu d'Urgell.

Origen i Formació del poble Ilerget

El proper divendres 28 d'octubre a les 19:30 hores a la Biblioteca Sant Agustí de La Seu d'Urgell, Emili Junyent i Jordi Martínez impartiran la xerrada: Origen i Formació del poble Ilerget, en el marc del cicle: "Desenterrant el Passat", que organitza l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, l'Arxiu comarcal i l'Ajuntament de La Seu d'Urgell. La xerrada també s'emmarca dins de l'exposició "Cavalls i Poder en el món íber" (Grup d'Investigació Prehistòrica-UdL, Museu d'Arqueologia de Catalunya, Institut d'Estudis Ilerdencs)

La Fortalesa dels Vilars al Congrés internacional Iber-Crono, Barcelona

Ahir dimarts 18 d’octubre Joan B. Lòpez presentà la comunicació: La fortaleza de Els Vilars (Arbeca, Lleida) y los orígenes de la Edad del Hierro en Cataluña occidental y zones limítrofes: evidència arqueológicas y 14C, signada conjuntament amb Emili Junyent, en el congrés internacional Iber-Crono. Cronometrías para la Historia de la Península Ibérica, que té lloc entre els dies 17 i 19 d’octubre a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Visita a l’exposició “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, Aigua i Poder en el Món Iber”,

El passat dimarts dia 11, Emili Junyent va acompanyar la periodista Eva Pomares i el fotògraf Santi Iglesias durant una visita a l’exposició “La Fortalesa dels Vilars
d’Arbeca. Terra, Aigua i Poder en el Món Iber”.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia