aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

Els Vilars al Tunel del Tiempo (Aventura del Saber)

Com ja us vam anunciar fa uns dies, ja han començat a emetre's els quatre capítols dedicats a la Fortalesa dels Vilars dins del programa de TVE, La Aventura del Saber. Cada dijous, el programa reserva una franja d'uns 10 minuts per a l'espai del Tunel del Tiempo, on (veure notícia adjunta) han desfilat alguns dels jaciments arqueològics més prestigiosos i importants a nivell peninsular. Vilars en serà el protagonista principal quatre dijous consecutius (28 d'abril i 5,12 i 19 de maig) a les 10 del matí per TV2. En aquest article us anirem penjant els enllaços dels documentals per a que pogueu tornar-los a veure cada cop que vulgueu.

Reunió de treball del projecte FECYT “La ciència no s’aprèn a la Xarxa: sobre el mètode científic a les aules de secundària”

Reunió en el campus Mundet*

4 de febrer de 2016. Campus Mundet, Universitat de Barcelona. 

El Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida (GIP, 2014SGR273 i HAR2012-36877), ha iniciat una col·laboració amb el grup de recerca Didàctica de la Història, la Geografia i altres ciències socials, DHIGECS, i el seu projecte finançat per la Caixa sobre recerca i innovació educativa. En el projecte col·laboren investigadors i investigadores de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Madrid (Mikel Asensio, Laboratorio de Interpretación del Patrimonio, LIP).

Les Garrigues a el Born.cat

El proper 16 d'abril es celebra la Jornada Born.Cat, que aquest cop gira al voltant de les Garrigues, on una de les activitats destacades serà un taller d'interpretació sobre la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca

La Fortalesa dels Vilars de nou protagonista a la Setmana de la Ciència 2015

La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i a recerca del Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida ha tornat a ser present a la Setmana de la Ciència. La Ciència en Primera Persona ha planificat més d'un centenar de xerrades a tot el territori adreçades a l'alumnat de 4t d'ESO i Batxillerat. Aquestes sessions estan a càrrec d'investigadors i d'investigadores que expliquen la seva tasca, tant des del vessant del treball científic com humà. S'han organitzat en l'àmbit de cada Servei Educatiu de Zona. En aquesta ocasió ha estat, el 18 de novembre, a l’INS Guindàvols de Lleida amb la ponència impartida per Emili Junyent:  “Fer parlar les pedres, llegir el terra i l’aigua... Decobrint el passat a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca”

La Fortalesa dels Vilars 2016: gir estratègic, nous projectes

Acabem l’any 2015 fent balanç i constatem una disminució en el treball de camp, d’excavació i restauració. Hem continuat treballant durant l’estiu i tardor en el barri est de Vilars 0 i en els forns de Vilars I, propers a l’espai central, però, en relació a anys anteriors, l’activitat sobre el terreny ha baixat. La raó, no és altra que la disminució dels recursos.

XXVè aniversari de la Revista d’Arqueologia de Ponent

El GIP comparteix l’orgull de totes les persones que han fet possible arribar-hi

El passat divendres 18 de de desembre a la Sala Víctor Siurana del Rectorat de la Universitat de Lleida, es va celebrar la sessió commemorativa del XXVè aniversari de l’aparició de la Revista d’Arqueologia de Ponent (RAP). El lloc no podia ser més adient perquè la revista va néixer l’any 1991 gràcies al suport de l’Ajuntament de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i, molt especialment, al recolzament personal i institucional del llavors rector Víctor Siurana.

Treballant en una nova maqueta de la Fortalesa

Preparant l’exposició sobre la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca que la propera primavera 2016 acollirà el Museu de Lleida, estem treballant en una nova maqueta. Com sempre, dibuixar, fer restitucions virtuals i, no diguem, materialitzar-les en fusta, posa a prova la fiabilitat de les hipòtesis. S’assembla a l’experiència de l’arqueologia experimental o a l’efecte d’un bon paral·lel etnogràfic: no prova que allò que proposem fos realment com diem, però demostra que, efectivament, podia haver estat  així o, en sentit contrari, ens avisa que no anem per bon camí. 

Els Vilars des d'un altre punt de vista

No sempre els Vilars (i el món de la Història i l’Arqueologia més en general) es vist des dels ulls del jovent, força cops més pendent d’altres afers que aquest. No és el cas de l’Adrià Codina, la Gemma Jaimejuan i la Mar Arqué, estudiants de 4art d’ESO del Col·legi Maristes Montserrat Lleida que, com a treball per l’assignatura de castellà dels seus estudis, han gravat un programa sobre la Fortalesa dels Vilars, simulant un capítol per a TV, anomenat “Arqueologia en colors”. 

L’equip de TVE i els i les membres del GIP hem fet la feina.

Aventura del Saber

El realitzador Adrián Paredes, els càmeres Juan Santos i Nacho Mínguez i el tècnic de so Quique Bravo han fet un treball que endevino excel·lent en el resultat final, els tres documentals sobre la Fortalesa dels Vilars per la sèrie de “El Túnel del Tiempo” de “La Aventura del Saber”.

La Aventura del Saber de TVE arriba a la Fortalesa dels Vilars

La propera setmana, a partir del dilluns 26 d’octubre,  un equip de Televisión Española en col·laboració amb els membres del Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida començarà a gravar tres documentals per la sèrie de El Túnel del Tiempo del programa de divulgació científica La Aventura del Saber.

Llum, càmeres, silenci i ¡acció...!

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia