..Notícies des de la Fortalesa.
La Fortalesa dels Vilars de nou protagonista a la Setmana de la Ciència 2015
La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i a recerca del Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida ha tornat a ser present a la Setmana de la Ciència. La Ciència en Primera Persona ha planificat més d'un centenar de xerrades a tot el territori adreçades a l'alumnat de 4t d'ESO i Batxillerat. Aquestes sessions estan a càrrec d'investigadors i d'investigadores que expliquen la seva tasca, tant des del vessant del treball científic com humà. S'han organitzat en l'àmbit de cada Servei Educatiu de Zona. En aquesta ocasió ha estat, el 18 de novembre, a l’INS Guindàvols de Lleida amb la ponència impartida per Emili Junyent: “Fer parlar les pedres, llegir el terra i l’aigua... Decobrint el passat a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca”
La Fortalesa dels Vilars 2016: gir estratègic, nous projectes
Acabem l’any 2015 fent balanç i constatem una disminució en el treball de camp, d’excavació i restauració. Hem continuat treballant durant l’estiu i tardor en el barri est de Vilars 0 i en els forns de Vilars I, propers a l’espai central, però, en relació a anys anteriors, l’activitat sobre el terreny ha baixat. La raó, no és altra que la disminució dels recursos.
XXVè aniversari de la Revista d’Arqueologia de Ponent
El GIP comparteix l’orgull de totes les persones que han fet possible arribar-hi
El passat divendres 18 de de desembre a la Sala Víctor Siurana del Rectorat de la Universitat de Lleida, es va celebrar la sessió commemorativa del XXVè aniversari de l’aparició de la Revista d’Arqueologia de Ponent (RAP). El lloc no podia ser més adient perquè la revista va néixer l’any 1991 gràcies al suport de l’Ajuntament de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i, molt especialment, al recolzament personal i institucional del llavors rector Víctor Siurana.
Treballant en una nova maqueta de la Fortalesa
Preparant l’exposició sobre la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca que la propera primavera 2016 acollirà el Museu de Lleida, estem treballant en una nova maqueta. Com sempre, dibuixar, fer restitucions virtuals i, no diguem, materialitzar-les en fusta, posa a prova la fiabilitat de les hipòtesis. S’assembla a l’experiència de l’arqueologia experimental o a l’efecte d’un bon paral·lel etnogràfic: no prova que allò que proposem fos realment com diem, però demostra que, efectivament, podia haver estat així o, en sentit contrari, ens avisa que no anem per bon camí.
Els Vilars des d'un altre punt de vista
No sempre els Vilars (i el món de la Història i l’Arqueologia més en general) es vist des dels ulls del jovent, força cops més pendent d’altres afers que aquest. No és el cas de l’Adrià Codina, la Gemma Jaimejuan i la Mar Arqué, estudiants de 4art d’ESO del Col·legi Maristes Montserrat Lleida que, com a treball per l’assignatura de castellà dels seus estudis, han gravat un programa sobre la Fortalesa dels Vilars, simulant un capítol per a TV, anomenat “Arqueologia en colors”.
L’equip de TVE i els i les membres del GIP hem fet la feina.
El realitzador Adrián Paredes, els càmeres Juan Santos i Nacho Mínguez i el tècnic de so Quique Bravo han fet un treball que endevino excel·lent en el resultat final, els tres documentals sobre la Fortalesa dels Vilars per la sèrie de “El Túnel del Tiempo” de “La Aventura del Saber”.
La Aventura del Saber de TVE arriba a la Fortalesa dels Vilars
La propera setmana, a partir del dilluns 26 d’octubre, un equip de Televisión Española en col·laboració amb els membres del Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida començarà a gravar tres documentals per la sèrie de El Túnel del Tiempo del programa de divulgació científica La Aventura del Saber.
Llum, càmeres, silenci i ¡acció...!
Exposició Dones de la plana, Dones de la Muntanya
De l'1 al 31 d'octubre a la biblioteca de Sant Agustí, Exposició Dones de la plana, Dones de la Muntanya.
Divendres, 16 d'octubre a les 19,30h. Confèrencia "Les dones de les valls del Segre durant la prehistòria: Percepcions des de l'Arqueologia".
A càrrec del Dr. Joan B. López, professor de Prehistòria de la Universitat de Lleida.
Resum del Cap de Setmana Ibèric 2015
Gran afluència de públic i el bon rollo acompanyen el 15è Cap de Setmana Ibèric "Cuinar, menjar i beure", dedicat al món de l'alimentació de fà més de 2300 anys.
Campanya d’Excavacions Tardor 2015 Segueix-la a través del Diari d’Excavació
Campanya d’Excavacions Tardor 2015
Segueix-la a través del Diari d’Excavació