aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

Novena nit del foc a la Fortalesa

El passat dissabte 2 d’agost de 2014 es va celebrar a la Fortalesa la novena Nit del Foc (Memorial Carme Giné) amb una vetllada marcada pel mal temps però amb un excel·lent ambient amb gent vinguda d’arreu. La bona música i el castell de focs van fer la resta.

350 persones al segon Tastjazz a la Fortalesa

Exitosa segona edició del Tastjazz a la Fortalesa dels Vilars, on s'han aplegat unes 350 persones. Un tast de vins i formatges i l'actuació de La locomotora negra, els reclams d'enguany. La notícia és dels Amics de Vilars i el portal Territoris.cat 

Curs teòric pràctic d’arqueologia, Els Vilars 2014

Vista dels treballs en el barri est

La setmana del 30 de juny al 4 de juliol es va realitzar el Curs Teòric i pràctic d’Arqueologia a la Fortalesa dels Vilars, en el marc dels cursos de la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida. El curs va comptar amb un total de 21 persones entre equip director i estudiants i la presència de Teresa Chapa, i es va centrar en els àmbits situats a l’est del testimoni, i datats en la Primera Edat del Ferro.

La Fortalesa dels Vilars al Patrimoni Monumental de Catalunya de la Fundació Enciclopèdia Catalana

El prestigi assolit per la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca torna a ser reconegut en el món editorial, ara per una obra que recull el patrimoni monumental més rellevant del nostre país.

 “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, les Garrigues”, a Miquel Molist, Isabel Rodà i Antoni Pladevall (dir.), Patrimoni Monumental de Catalunya, vol. 1, De la Prehistòria a l’Edat Mitjana, Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona 2014.  ISBN volum 1 978-84-412-1957-1 / Dipòsit Legal: B-3834-2014.

Presentació del llibre: Arbeca. Història i record, 30 anys després

El diumenge 4 de maig, a les 12’30 hores en la Sala Màrius Torres de l’Ajuntament d’Arbeca va tenir lloc la presentació del llibre Josep Ma. Sans Gené, Antoni Pau Sans i Emili Junyent Sánchez, Arbeca. Història i record, 30 anys després, Ajuntament d’Arbeca, Arbeca 2014.

Seminari sobre ceràmica per David Asensio

El passat 29 d’abril, en jornada de matí  i tarda David Asensio (UAB i Rocs) va impartir a la Universitat de Lleida un Seminari sobre:

“I. Conjunts ceràmics en els assentaments ibèrics al nord de l’Ebre.
 II. El cas de la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca”

Seminari sobre ceràmica àtica. Figures roges i vernís negre. Confrontació dels materials apareguts Vilars (Arbeca) i Sikarra (els Prats de Rei)

Vilars Pou-Cisterna , Cilix. Grup del Pintor de Viena 116

Impartit per la Dra. Maite Miró i amb la col·laboració dels equips investigadors responsables dels projectes desenvolupats a els Vilars i Sikarra, el passat dimecres 19 de març en sessions de matí i tarda,  va tenir lloc a la Universitat de Lleida un seminari especialitzat, dedicat a la ceràmica àtica de figures roges i vernís negre. La primera part va repassar l’evolució tipològica, cronologies, pintors, bibliografia i repertoris (The Beazley Archive i CVA de la Oxford University i Iberiagraeca). Posteriorment s’analitzà minuciosament el material recuperat en el dos assentaments, per tancar la jornada amb conclusions contrastant els dos conjunts.

Els amics dels Prats de Rei visiten la Fortalesa

El passat dissabte 29 de març els amics dels Prats de Rei varen visitar la Fortalesa dels Vilars. L’activitat va ser organitzada pel Museu  Municipal Josep Castellà Real, nom de l’impulsor i primer director del museu, creat arran de les excavacions arqueològiques iniciades els primers anys 70.

L’exposició: Cavalls i Poder en el Món Ibèric continua cavalgant imparable: 19.130 visites entre 2012 i 2013.

23 de novembre. Des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya en gestiona actualment la itinerància, Josep Lluís Ribes ens fa arribar les dades de visitants que ha rebut aquest dos darrers anys l’exposició Cavalls i Poder en el Món Ibèric. Fantàstic, en total, l’han vist 19.130 persones.

7664 persones visiten Vilars durant 2013.1736 més que l'any passat

Entre l’1 de gener i el 31 de desembre, han visitat Vilars 7.664 persones, d’acord amb els números que registra l’Ajuntament d’Arbeca. Continua doncs, l’increment de visitants, que aquest any ha estat de 1.736 persones. El jaciment està obert tots els dissabtes, diumenges i festius de 10:00 a 14:00. A les 12:00, cada dia d'aquests hi ha un/a guia per fer visites guiades. Els altres dies de la setmana totes les visites han de ser concertades i s'han de fer des de l'Oficina de Turisme.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia