aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / 18è Cap de Setmana Ibèric. "DOMESTICANT L'AIGUA".

18è Cap de Setmana Ibèric. "DOMESTICANT L'AIGUA".

6 i 7 d'octubre de 2018. Unes tres-centes persones gaudeixen de les activitats programades. Aquest passat cap de setmana, com estava previst, ha tingut lloc en la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca el XVIIIè Cap de Setmana Ibèric 2018 de La Ruta dels Ibers, promoguda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya. El tema compartit enguany era "Domesticant l'Aigua". Feia anys que, a la comissió coordinadora de la Ruta, des dels Vilars defensàvem aquesta proposta. No era un caprici, ni una iniciativa arbitraria. Més enllà de l'evident interès de la gestió i usos de l'aigua per als ibers com per a totes les comunitats humanes i de tractar-se d'un capítol poc conegut, més enllà de la constatació de l'existència de basses i clavegueres, en el cas de la Fortalesa, la seva importància es magnifica i mostra, entre altres coses, el grau de coneixements hidràulics pràctics que tenien els ibers.

Es va començar la xerrada dient que l'aigua era l'element més transversal, que apareixia en l'explicació de tot (subsistència de persones i animals, activitats agrícoles, artesanals, de construcció..., poliorcètica, arquitectura del poder...), que està present en la fortificació des del primer dia de la seva existència (determinant l'emplaçament), que constituïa un repte pera la recerca a l'exigir una aproximació multidisciplinar (més de cinquanta investigadors/ores especialistes participen en el projecte) i que tenia un enorme potencial generador de coneixement, que explotava en els sediments negats en el pou-cisterna, on l'anàlisi de la vida i la realitat microscòpica i les condicions anaeròbiques (sense oxigen) ens obrien nous horitzons de coneixement i feien possible la conservació de la matèria orgànica. I l'acabàvem, afirmant que "si féssim desaparèixer l'aigua del discurs a Vilars, no hi hauria manera d'entendre la Fortalesa, que en l'aigua trobàvem la majoria de les claus per interpretar-la".

No s'han batut els rècords de participació d'altres anys, però les activitats s'han desenvolupat amb nodrida participació de públic, més de 300 persones, i la satisfacció general ha resultat pels organitzadors, Associació Amics de Vilars, Ajuntament d'Arbeca i GIP de la UdL, molt gratificant. El temps ha acompanyat, tot i el fred vent del diumenge a primera hora, i ha facilitat el desenvolupament de la programació, ajustada puntualment a horaris i objectius.
L'activitat que ha tingut menys seguiment, una trentena de persones, ha estat la passejada pel terme municipal seguint la "domesticació "de l'aigua a través de la història, el paisatge i elements patrimonials. Tot i el seu interès –jo no hi vaig poder participar-, el dia de programació i l'hora, 10 del matí, dificultaven la participació de gent desplaçada de lluny; el dissabte sempre és el dia de menys participació, però, tot i això, a la tarda i fora de programa, es va fer una altra visita guiada. La més exitosa, les visites guiades del diumenge a càrrec dels arqueòlegs Joan López i Emili Junyent, els guies de la Fortalesa i membres de l'Associació Amics de Vilars. La xerrada "La Fortalesa de l'Aigua", al migdia, va ser seguida amb molt interès per unes 60 persones, acompanyada pels panells explicatius. A continuació es va poder gaudir d'un pica-pica amb degustació de vi del Celler dels Vilars, de cervesa artesana La Fortalesa i d'una excel·lent ratafia, elaborada amb nous de la noguera de Vilars, al costat de la caseta d'eines, que empara els esmorzars dels arqueòlegs durant les campanyes d'excavació. En total han participat poc més de tres-centes persones.
Tot i el balanç positiu i la satisfacció general, com de tot s'aprèn, de cara als propers anys caldrà millorar i ajustar les propostes d'activitats a la infraestructura realment disponible sobre el terreny i renunciar a projeccions i powers points si no es poden garantir una pantalla en condicions i la foscor necessària.
Gràcies a totes les persones que han fet possible el 18è Cap de Setmana Ibèric!

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia