aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / Cap de Setmana Ibèric 2013 5 i 6 d’octubre Trebuchet Park i Tierraquemada a la Fortalesa d’Arbeca

Cap de Setmana Ibèric 2013 5 i 6 d’octubre Trebuchet Park i Tierraquemada a la Fortalesa d’Arbeca

Cap de Setmana Ibèric 2013

5 i 6 d’octubre

Trebuchet Park i Tierraquemada a la Fortalesa d’Arbeca

Enguany, la Fortalesa dels Vilars durant el proper Cap de Setmana Ibèric a celebrar els dies 5 i 6 d’octubre comptarà amb la participació de Rubén Sáez, director de Trebuchet Park, Albarracín, Terol i d’Alfredo Jimeno, professor de la Universidad Computense de Madrid, i el grup de recreació històrica de l’Asociación Cultural Tierraquemada, Garray, Numáncia, Soria.

Properament es farà pública la programació de les activitats organitzades en tots els jaciments arqueològics incorporats a la Ruta dels Ibers, promoguda des del Museu d’Arqueologia de Catalunya i Arqueoxarxa. El tema central aquest any és la guerra ibèrica, fet que ha situat la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca en una situació privilegiada. Podem avançar que la col·laboració entre el Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL, l’Associació d’Amics de Vilars i l’Ajuntament d’Arbeca farà possible estar a l’alçada i organitzar un seguit d’activitats que contribuiran a explicar i il·lustrar la guerra ibèrica i, més concretament, a entendre l’excepcional fortificació dels Vilars.

Ocupar-se’n de la guerra no obeix a raons morboses o simplement curioses... La guerra i les formes que adquireix la violència organitzada entre els pobles transparenten les societats, fan visible l’estructura social, el poder, les desigualdats socials, els valors ideològics utilitzats per a justificar-la, però també la tecnologia, el progrés de la ciència o de l’arquitectura i la profunda relació existent entre les transformacions que experimenten les societats en el transcurs del temps i els canvis en la composició dels exèrcits, les tàctiques militars, l’arquitectura, els enginys ofensius i defensius, les armes o les maneres de combatre. En aquesta ocassió, de forma atractiva, quasi lúdica, però, a la vegada, rigorosa i científica, ens aproximarem a la poliorcètica -l’art de defensa i expugnació de les fortificacions- i a l’armament dels pobles preromans amb la col·laboració de Trebuchet Park i l’Asociación Cultural Celtibérica Tierraquemada.

En el primer cas, l’activitat consistirà en una exposició i exhibició de tir amb gastraphetes, manuballista i catapulta tipo scorpio, màquines d’artilleria de tensió i de torsió, llançadores de fletxes i pedres. Rubén Sáez, director del parc temàtic de màquines d’assedi de Trebuchet Park, és considerat el primer especialista en enginys poliorcètics, com acrediten els seus llibres i els nombrosos articles publicats. Serà molt interessant conèixer de primera mà com com veu ell la defensa i l’atac de la Fortalesa dels Vilars i, més en general, la defensa i el possible assedi de les fortificacions ibèriques.

En el segon cas, el professor Alfredo Jimeno, director de les excavacions de Numáncia i el grup de reconstrucció històrica de Tierraquemada, Asociacion Cultural Celtibérica efectuaran diferents escenificacions a càrrec de guerrers celtíbers.

Emili Junyent. 

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia