aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / EL MUSEU ARQUEOLÒGIC DE CATALUNYA PRESENTA LA NOVA SÈRIE DE GUIES DE LA RUTA DELS IBERS.

EL MUSEU ARQUEOLÒGIC DE CATALUNYA PRESENTA LA NOVA SÈRIE DE GUIES DE LA RUTA DELS IBERS.

27072379_1706697852730205_4812437977085181102_n

Guia dels Ilergets (MAC. 1 de febrer de 2018)

El Museu Arqueològic de Catalunya, entre les diferents accions per rellançar la “Ruta dels Ibers”, promou l’edició d’una sèrie de guies. Els dos trets més singulars del projecte tenen a veure amb la concepció de la Ruta. En primer lloc, com a una oferta turística que vol ser real. Fins ara, no ho era, en mans d’un usuari, un llistat de vint-i-tres jaciments arqueològics escampats per tota Catalunya.

La nova col·lecció "Històries ibèriques" presenta propostes de visita que poden fer-se en mig o un dia sencer. A la vegada, en lloc de la formula guia de jaciment, és vol donar coherència al discurs històric, cultural i patrimonial i presentar els assentaments agrupats per pobles ibers, respectant la diversitat de la civilització ibera, la qual cosa també afavoreix la vinculació al territori. En segon lloc, es volen oferir textos assequibles i atractius al gran públic, amb el valor afegit d’encarregar-los a escriptors, escriptores i periodistes reconeguts en el món cultural i el camp de la divulgació històrica: Jacinto Antón (indigets), Carles Cols (ilercavons), Julià Guillamon (ausetans), José Angel Montañés (laietans), Ignacio Orovio (cessetans), Daniel Romaní (ceretans-lacetans) i Anna Sàez en el cas dels ilergets.

Anna Sáez Mateu és una periodista lleidatana de prestigi, habitual en el diari Segre i col·laboradora de la revista Sapiens. En diferents ocasions ha escrit sobre els ilergets, Indíbil i Mandoni o la Fortalesa dels Vilars, sempre de forma rigorosa i a la vegada amena. La seva qualitat ha estat reconeguda amb diferents guardons com el Pica d'Estats de la Diputació de Lleida en tres ocasions, el Tasis Torrent de la Diputació de Barcelona, o el Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere que convoca l'Ajuntament de Lleida.

Pel que fa al contingut de la guia, en el cas dels Ilergets, "Els enigmes dels ibers a la plana de Lleida", els tres jaciments arqueològics inclosos són la Fortalesa dels Vilars (Arbeca), Estinclells (Verdú) i Molí de l’Espígol (Tornabous). Estan separats entre ells per una distància màxima de 23 km. I els tres assentaments es complementen a la perfecció per les seves característiques -una fortalesa, una aldea i una ciutat- i emplaçament i ofereixen una seqüència completa dels segles de desenvolupament del món iber. El text, informació i imatges, ha esta assessorat pels respectius equips de recerca (E, Junyent, R. Cardona, J. Principal). La guia ofereix també informació pràctica i complementària sobre altres coses a fer en relació amb el patrimoni històric i artístic, equipaments culturals, oliturisme, gastronomia, enoturisme, etc.

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia