aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL excavarà el poblat ibèric del Gebut, a Soses

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL excavarà el poblat ibèric del Gebut, a Soses

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL excavarà el poblat ibèric del Gebut, a Soses

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL desenvoluparà un projecte de recerca, recuperació patrimonial i valorització social del poblat ibèric del Gebut al terme municipal de Soses, gràcies al conveni signat ahir entre la UdL i l'Ajuntament d'aquesta població del Baix Segre.

L'oppidum de Gebut està situat al sud de Lleida, en el marge dret del riu Segre i en l'epicentre de l'antiga Ilergècia ibèrica. Amb les dades actuals, se sap que va estar ocupat entre els segles V i II a.n.e., però la seva seqüència pot ser encara més llarga. Situat dalt d'un tossal, les excavacions dels anys 1941 i 1942 van posar parcialment al descobert la seva estructura urbanística en la part somital del turó: dos carrers convergents, plaça central amb cisterna, barris de cases..., però l'ocupació s'estenia també per les vesssants, assolint una superfície possiblemet superior als 4.000 metres quadrats. Durant molt temps en l'oblit, l'any 1987 la Universitat de Lleida, de la mà d'Emili Junyent,  hi efectuà una intervenció de neteja, consolidació i aixecament planimètric, però els treballs tampoc tingueren continuïtat, amb la qual cosa es reproduí la degradació paulatina de les estructures existents.

Aquest darrer hivern, l'Ajuntament de Soses amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya hi ha efectuat una nova intervenció de neteja i consolidació i ha fet palesa la seva voluntat decidida de posar en valor el jaciment i convertir-lo en un dels referents patrimonials del municipi i del Baix Segre.

Amb la signatura d'aquest conveni amb la Universitat de Lleida, el Grup d'Investigació Prehistòrica assumirà la direcció científica dels treballs i integrarà l'oppidum de Gebut en els seus projectes d'investigació sobre la formació i desenvolupament del món ibèric en l'àrea ilergeta, que des de fa més de de 30 anys du a terme en la zona oriental, centrats en la fortalesa dels Vilars d'Arbeca.

Es preveu començar els treballs aquest mateix estiu i en breu informarem sobre les dades d'aquesta primera campanya.

La Mañana, 4 de maig de 2017

La UdL excavarà aquest estiu el poblat ibèric de Gebut, al terme de Soses.

Diari Segre, 4 de maig de 2017

La UdL excavarà a partir de l'estiu el poblat ibèric de Gebut, a Soses

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia