aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / El Monument favorit dels Catalans 2017: crònica del compte enrere en els quarts de final

El Monument favorit dels Catalans 2017: crònica del compte enrere en els quarts de final

La Fortalesa va aconseguir passar la primera ronda i, per tant, accedir als quarts de final del concurs organitzat per les revistes Sàpiens i Descobrir: el Monument Favorit dels catalans. Com hem dit, no deixa de ser un concurs i, en conclusió, un divertimento per mirar de donar a conèixer el patrimoni català més apreciat o estimat pels seus compatriotes. Tot i haver assolit amb escreix l’objectiu de promocionar la Fortalesa, convertida en tot un símbol del territori, el desenllaç final no ha estat a l’alçada de les il·lusions esmerçades per molta gent. Per aquesta raó, de la mateixa manera què necessitem reconèixer l’esforç i agrair la col·laboració de persones i institucions, des de Vilars.cat hem cregut també necessari, al temps que passem pàgina, deixar memòria escrita d’una mobilització esplèndida en forma de crònica de les darreres hores del concurs.

La dinàmica del concurs ens va emparellar amb el Castell de Cardona, que s’havia classificat en cinquena posició en la primera volta. El principal handicap per superar la ronda era el fet diferencial demogràfic de cara a la votació: Cardona dobla en població a Arbeca. I així es va fer notar els primers dies de votació, on el poble bagenc ens superava d’una mitjana entre 450 i 500 vots amb certa regularitat, fins a tombants de setmana. Però això no tenia perquè constituir u obstacle insalvable; de fet, monuments ubicats en poblacions més grans, fins i tot en la mateixa ciutat comtal, no havien superat la primera ronda.

El canvi va venir precedit d’una intensa campanya feta des de Vilars.cat, Facebook i Twitter de la Fortalesa, implicació de personatges públics (Empar Moliner, Postureig de Lleida...) i mitjans de comunicació locals que, a través de la seva influència van permetre’ns arribar a baixar dels cent vots el diumenge 9 d’abril. El dilluns tot tomba inesperadament, doncs ja s’olorava la remuntada: a les 20h del vespre uns 60 vots ens separaven del Castell de Cardona. La batalla es presentaria renyida durant la nit, i ho podeu veure aquí a la Galeria

Captures de Facebook d'usuaris privats on veiem la remontada de la nit (700 i escaig vots en 12 hores)

La nit del dilluns a dimarts va suposar el canvi de tendència i sorprenent una remuntada de la Fortalesa tal i com podeu veure en la Galeria d’imatges (a les 5 del matí passàvem de 400 vots a Cardona i a les 7:30 ja eren més de 700). Durant la nit es van registrar més de 7500 vots per a la Fortalesa i un total de 6800 per a Cardona. Era impressionant la remuntada però, tot i així el concurs va patir un final dramàtic. En les xarxes socials apareixien afirmacions que afirmaven que la remuntada era fraudulenta. Tot es tornà molt estrany, ja que a partir d’aquest moment (8.30 aproximadament) el Castell de Cardona va registrar una entrada de vots molt important. Va reduir la distància de 700 a 90 vots en poc menys de 4 hores, però no va aconseguir la remuntada dins del termini previst. Resultat a les 12.00: 54912 per la Fortalesa contra 54822 per al Castell de Cardona.

Al minut abans del tancament, la Fortalesa ocupà el costat esquerra de la pantalla (el del hipotètic guanyador) però a les 12:02 ja ocupava el costat perdedor. El veredicte però, no arribà fins a les 18:30 de la tarda quan es donà el resultat final: la Fortalesa havia comptabilitzat més de 1500 vots fraudulents durant la nit i perdia d’aquest marge contra el Castell de Cardona.

A les xarxes socials tot bullia i el resultat i el veredicte van provocar molta indignació des de personatges públics, investigadors, com altres amics i simpatitzants del jaciment arbequí. Desconeixem la realitat precisa i l’origen dels vots emesos de forma fraudulenta (si es que realment van existir), però, si era sospitosa la remuntada arbequina (Descobrir contesta un tuit i inicia una investigació), no ho va ser menys la posterior del Castell de Cardona. Tot i no haver estat superada i resistir en primera posició, en la web del concurs, la Fortalesa aparegué desplaçada del lloc ocupat pel monument guanyador. Al menys formalment, això es produïa abans de validar els vots i mancaven hores per a què,  a la tarda, l’organització fes públic el resultat en el programa l’Estat de Gràcia de Catalunya Radio.

En lloc d’afrontar el problema i informar sobre el resultat, el procés de validació, etc., en el programa es van dir quatre rucades sobre el fantasma de l’habitació 712 del Parador Nacional de Cardona, la Núria Bàguena, que havia de defensar la Fortalesa, es dedicà a parlar de la cuina dels ibers i en Xavi Coral, a qui tocava valorar els mèrits del Castell, preferí fer propaganda del seu llibre.

És molt possible que s’hagin comés  irregularitats per les dues bandes. L’organització ha respost introduint el “captxa” per evitar el vot robotitzat, en el que òbviament és un reconeixement de les deficiències del concurs. Però no ha canviat el sistema de votació -es pot votar cada hora-, que en definitiva, és el que ha animat a estirar el braç més que la màniga. Les veus que criticaven que no s’apliqués el principi “una persona, un vot”, han acabat tenint raó, el joc ha perdut la innocència i ha ferit sentiments.

Si el Castell de Cardona i la Fortalesa dels Vilars van arreplegar 54.832 i 53.244 vots oficials, el darrers quarts de final, entre el Monestir de Santa Maria de Ripoll i Santa Maria de Mataró, s’han resolt a favor del primer per 13.773 a 10.179 vots. Trèieu conseqüències...

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia