aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / El monument favorit dels catalans 2017

El monument favorit dels catalans 2017

A data de 21 de març de 2017, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, ha quedat classificada en quart lloc en la primera votació del monument favorit dels catalans i passa a quarts de final on, entre els dies 4 i 11 d’abril, mesurarà forces amb el Castell de Cardona.

Endavant, fem patrimoni, fem país, fem territori, fem poble, FEM VILARS, la Fortalesa d’Arbeca!

Podreu votar la Fortalesa entre el 4 i 11 d'abril al web: http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php

Les revistes Descobrir i Sapiens, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Catalunya Radio promouen la segona edició del concurs per triar “El monument favorit dels catalans 2017”.

El nostre país gaudeix d’un patrimoni excepcional i un bon nombre de monuments serien mereixedors de la distinció. Són molts i diferents els criteris i les motivacions que poden determinar l’elecció de cadascú. El concurs no pretén, doncs, camins d’objectivitat sinó mobilitzar la ciutadania, col·lectius i voluntats que puguin aplegar-se al voltant d’un monument amb el qual s’identifiquin. Es tracta, podríem dir, de fer bullir l’olla, de fer patrimoni, de cridar l’atenció sobre alguns dels nostres monuments, percebuts com més valuosos o estimats, i donar-los a conèixer. I, per aconseguir-ho, se’ns proposa una mena de joc, un concurs que acabarà distingint, sigui quin sigui el guanyador, la combinació entre un bé patrimonial de primer ordre i la força participativa d’un col·lectiu que el recolzi. Però el concurs no  és ni més ni menys que això, un joc, i per incentivar el vot s’anuncia el sorteig setmanal de centenars de premis. Cal saber, però, com funciona, quines són les regles del concurs... És tan senzill com que es pot votar tants cops com vulguis, una vegada cada hora.

En una primera fase, crida popular oberta, es varen presentar 332 candidatures i rebre més de 5.000 votacions a través de les xarxes socials i el web del concurs. Els tres monuments més votats –la Fortalesa dels Vilars en primer lloc- van entrar directament a la llista dels 20 monuments finalistes, decidida per una comissió d’experts, integrada per Isabel Rodà, UAB; Teresa Sala, UB; Imma Lorés, UdL; José Enrique Ruiz-Domènec, UAB; Àngel Casals, UB; Marina Miquel, ACPC; Enric Calpena, periodista; Xavier Llovera, ACPC; Joan Morales, Descobrir; i Clàudia Pujol, Sàpiens. Aquesta comissió va tenir en compte el valor del conjunt monumental com a icona, així com la seva petjada en l'art i la historia, a més d’una certa representativitat territorial.

En la segona fase ara tancada, després de registrar més de 100.000 vots, s’han triat els 8 monuments més votats, que passen a les finals. El resultat s’ha fet públic avui 21 de març a les 18 hores, en el programa 'Estat de Gràcia' de Catalunya Ràdio. La Fortalesa dels Vilars ha arribat a la tercera fase i les eliminatòries situada en quart lloc, darrera del Castell de Montsoriu (Arbúcies, la Selva), Sant Climent de Taüll (la Vall de Boí, Alta Ribagorça) i Santa Maria de Mataró (Mataró, Maresme) –que ha superat els Vilars en el darrer sospir- i davant del Castell de Cardona (Bages), el Monestir de Santa Maria de Ripoll (Ripollès), la Cartoixa d’Escaladei (Escaladei, Priorat) i les Muralles de Montblanc (Conca de Barberà). Aquesta quarta posició vol dir que, entre el 4 i l’11 d’abril, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca haurà de mesurar forces amb el Castell de Cardona. Cada setmana es produirà una eliminatòria entre monuments. Els dos guanyadors de cada grup quedaran emparellats a les semifinals.

Quarts de final:

Grup A

  • 21-28 de març: Castell de Montsoriu - Muralles de Montblanc
  • 4 -11 d’abril: Fortalesa dels Vilars - Castell de Cardona

Grup B

  • 28 de març-4 d’abril: Sant Climent de Taüll - Cartoixa d’Escaladei
  • 11-18 d’abril: Santa Maria de Mataró – Monestir de Santa Maria de Ripoll

Pot sembla absurd comparar –de fet ho és, si ho fem-, una bestiesa haver de triar, eliminar, però no ho és tant, si entenem que l’únic objectiu del concurs és promocionar el nostre patrimoni i que allò que es mesura no són tan els mèrits intrínsecs dels monuments, com la força en vots de la comunitat que s’identifica amb cadascun d’ells.

Ara ens toca gaudir de l’èxit que suposa ser-hi en quart lloc entre els 8 millors de Catalunya, esperar uns dies i continuar votant, perquè... ¿què ens impedeix mirar més amunt?, ¿intentar tocar el cel?.

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia