aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / El monument preferit dels catalans 2017: els quarts de final

El monument preferit dels catalans 2017: els quarts de final

Les revistes Descobrir i Sapiens, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Catalunya Radio, promouen la segona edició del concurs per triar “El monument favorit dels catalans 2017”, que es decideix per votació popular.

Actualment la Fortalesa ha arribat als quarts de final d'aquest concurs on s'haurà d'enfrontar al Castell de Cardona fins el proper 11 d'abril. No dubteu a votar a la Fortalesa al següent enllaç:

http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php 

Recordar-vos que podeu votar cada hora, tantes vegades com vulgueu. 

En aquest moments, tenen lloc els quarts de final:

Grup A

 • 21-28 de març: Castell de Montsoriu - Muralles de Montblanc
 • 4 -11 d’abril: Fortalesa dels Vilars - Castell de Cardona

Grup B

 • 28 de març-4 d’abril: Sant Climent de Taüll - Cartoixa d’Escaladei
 • 11-18 d’abril: Santa Maria de Mataró – Monestir de Santa Maria de Ripoll

Els dos guanyadors de cada grup quedaran emparellats a les semifinals, que començaran el 18 d’abril i s’allargaran fins el 2 de maig. La gran final durarà una setmana i es resoldrà el dimarts 9 de maig i sabrem qui ha estat el monument favorit de Catalunya 2017.

El Castell de Montsoriu s’ha imposat a les Muralles de Montblanc i Sant Climent de Taüll a la Cartoixa d’Escaladei. Ara, entre el 4 i l’11 d’abril, la Fortalesa dels Vilars i el Castell de Cardona decidiran qui dels dos monuments passa a la següent ronda.

El nostre país gaudeix d’un patrimoni excepcional i un bon nombre de monuments serien mereixedors de la distinció. Són molts i diferents els criteris i les motivacions que poden determinar l’elecció de cadascú. El concurs no pretén, doncs, camins d’objectivitat sinó mobilitzar la ciutadania, els col·lectius i les voluntats que puguin aplegar-se al voltant d’un monument, que estimen i amb el qual s’identifiquen.

Es tracta, podríem dir, de fer bullir l’olla, de fer patrimoni, de cridar l’atenció sobre alguns dels nostres monuments, percebuts com més valuosos o estimats, i donar-los a conèixer. I, per aconseguir-ho, se’ns proposa una mena de joc, un concurs que acabarà distingint, sigui quin sigui el guanyador, la combinació entre un bé patrimonial de primer ordre i la força participativa d’un col·lectiu que fa seu el monument i li assigna un especial valor simbòlic. Pot sembla absurd comparar –de fet ho és-, una bestiesa, haver de triar, eliminar, però no ho és tant, si entenem que l’únic objectiu del concurs és promocionar el nostre patrimoni, acostar-lo a la gent, i que allò que es mesura, s’avalua i contraposa, no són tan els mèrits intrínsecs dels monuments, com la força en vots de la comunitat, les persones i el territori, que s’identifiquen amb cadascun d’ells. Diria més, el procediment de votació té un efecte positiu: iguala grans i petits, juga a favor del territori, en la mesura que el resultat depèn més de la intensitat de la participació, nombre de vots, que del nombre de votants. Per aquesta raó, s’han quedat en el camí esplèndids conjunts patrimonials emplaçats en grans conurbacions urbanes, però als que els ha mancat el punt de passió enamorada que susciten altres monuments en entorns més propers.

Però el concurs no  és ni més ni menys que això, un joc, amb l’aparença dels muntatges mediàtics televisius a la recerca d’audiència, i per incentivar el vot s’anuncia el sorteig setmanal de centenars de premis. Cal saber, però, com funciona, quines són les regles del concurs... És tan senzill com que es pot votar tants cops com vulguis, una vegada cada hora.

5 RAONS PER VOTAR I FER-HO PER LA FORTALESA DELS VILARS D’ARBECA

 1. La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca és excepcional. Senzillament, única en la fortificació peninsular i europea de la primera edat del ferro i en la civilització ibèrica (segles VIII a IV a.C.).
 2. El concurs per triar el "Monumentfavorit dels catalans 2017" no té altra objectiu que donar a conèixer, acostar a la gent, l’esplèndid patrimoni del nostre país, i constitueix una gran plataforma promocional.
 3. Els teus vots ajudaran a reforçar el reconeixement social i institucional de la Fortalesa i els seu caràcter emblemàtic.
 4. El teu suport alimentarà un projecte de recerca, recuperació patrimonial i socialització del coneixement i popularitzarà un dels principals actius patrimonials, culturals i turístics de les terres de Ponent i del territori garriguenc.
 5. A través dels teus vots el poble i l’Ajuntament d’Arbeca, l’Associació Amics de Vilars, arqueòlegs de la Universitat de Lleida i centenars d’estudiants de quasi be totes les universitats espanyoles veuran reconeguda la seva feina i recompensats esforços i sentiments.

 ENDAVANT, FEM PATRIMONI, FEM PAÍS, FEM TERRITORI, FEM POBLE, FEM VILARS, LA FORTALESA D’ARBECA!

Hem arribat fins aquí, però ¿què ens impedeix mirar més amunt?, ¿intentar tocar el cel?.

VOTA i no ho oblidis, perquè són les regles del joc: es pot votar tants cops com vulguis, una vegada cada hora.

http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php

 • Actualment 0 de 5 Estrelles.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia