aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / FORTALESA DELS VILARS, ARBECA, LES GARRIGUES 18è Cap de Setmana Ibèric. “DOMESTICANT L’AIGUA”

FORTALESA DELS VILARS, ARBECA, LES GARRIGUES 18è Cap de Setmana Ibèric. “DOMESTICANT L’AIGUA”

Logo Cap de Setmana Ibèric 2018

El proper cap de setmana 6 i 7 d'octubre de 2018, La Fortalesa dels Vilars obre les portes aquest XVIIIè Cap de Setmana Ibèric 2018. La Ruta dels Ibers, promoguda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, ha triat enguany com a tema central, compartit per tots els assentaments ibèrics que hi formen part, l’Aigua.

Es difícil, per no dir impossible, trobar un element més transversal per entendre la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i més decisiu per a la seva recerca arqueològica. Entendre l’aigua en les seves múltiples dimensions te un enorme potencial generador de coneixement. Més enllà del insubstituïble valor per la subsistència de persones i animals i els seus necessaris i diferents usos quotidians (reg, treballs artesanals, construcció...), l’Aigua està present en la història de la fortificació des del primer dia, determinant el seu emplaçament a la vora de l’Aixaragall en temps pre-ibèrics, convertint-se en clau de les defenses en temps ibèrics antics des de que el fossat inundable substituí el camp frisó i assolint el seu màxim protagonisme en el desenvolupament majestuós de l’arquitectura del poder del centre residencial d’un cabdillatge, a través del sistema de fossats inundables i la rampa d’accés a la Porta Nord. I el control de l’Aigua, materialitzat en la construcció del pou-cisterna dins del reduït interior del recinte inexpugnable, ofereix la clau per percebre en els seus habitants el risc de setge i la necessitat de garantir-se l’aiguada; de la mateixa manera que fa entenedora la seva resposta poliorcètica –adaptació del sistema defensiu- a aquesta amenaça, preparant-se per a la defensa activa i el contra-atac.

Per a la investigació arqueològica, l’Aigua ha estat el major repte i una font inesgotable d’informació. Avui s’hi barregen sota la Fortalesa l’aigua de rec, l’aigua superficial de pluja i la filtrada entre les argiles amarades; cal cercar el passat i alliberar-lo del present.... Entendre el funcionament del pou-cisterna, la seva relació amb el fossat i calcular l’antic cabal que alimentava el fossat ha exigit l’estudi multi-disciplinar de la conca d’escolament i la reconstrucció de les condicions paleo-ambientals i de la pluviositat de l’època acudint a especialistes de diferents disciplines (carpologia, antracologia, palinologia, discriminació isotòpica del carboni, micro-morfologia, edafologia, hidrologia...). El pou-cisterna, convertit en abocador de deixalles el darrer moment de la Fortalesa, ha ofert –com el fossat- el tresor dels seus sediments (pol·len, espores de fongs, cladòcers, diatomees, quironòmids, ostràcodes, llavors), una quantitat enorme de material arqueològic i, el tram més profund, degut a la conservació submergida en aigua en condicions estables, de matèria orgànica, fustes (om, pi i roure), objectes (pinta de boix), restes vegetals (fulles d’alzina, cúpules d’aglà, càpsules de lli) i llavors embegudes de cereals (ordi vestit, blat comú, blat dur, pisana, mill, panís) i males herbes, lleguminoses (llentia i fava) i fruiters (raïm i figuera).

De la mà dels arqueòlegs i arqueòlogues de la UdL, de l’Ajuntament d’Arbeca i de l’Associació Amics de Vilars, aquest cap de setmana, si ens acompanyeu, tindreu l’oportunitat de conèixer els avenços efectuats en les excavacions arqueològiques d’aquest estiu en l’interior del recinte i davant de la porta est explicats pels arqueòlegs i arqueòlogues del Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL; participar en una excursió pel terme per conèixer a través del paisatge i elements patrimonials el lloc de l’Aigua a la seva història; veure la mostra dedicada a la Fortalesa de l’Aigua, quatre esplèndids expositors preparats per Joan B. López; d’escoltar la xerrada d’Emili Junyent “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca: el poder de l’Aigua” i tastar cervesa artesana “Fortalesa” i vi del “Celler els Vilars”. ¡ATENCIÓ AL PROGRAMA!

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia