aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / Inauguració: “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, Aigua i Poder en el Món Iber”

Inauguració: “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, Aigua i Poder en el Món Iber”

El dijous 9 de febrer al capvespre va tenir lloc la inauguració. Entre el vestíbul i la sala rodona que l’acull es produïren els parlaments; a continuació una visita guiada pels comissaris de l’exposició i una copa de cava acompanyà el comiat. El Director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, va actuar com a “mestre de cerimònies” conduint l’acte i intervingueren a continuació Josep Giralt, director del Museu de Lleida; Montse Macià, directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que representava a la Diputació de Lleida; Joan Miquel Simò, Alcalde d’Arbeca; Emili Junyent, en nom dels comissaris –ell mateix i Joan López-; i Jusèp Boya, Director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.

Tots els parlaments varen insistir en la qualitat de la recerca i l’excel·lència dels resultats que sintetitzava l’exposició, en l’excepcionalitat de la Fortalesa d’Arbeca, el seu valor com element patrimonial dinamitzador convertit ja en el emblema del territori... De cadascuna de les diferents intervencions subratllarem algunes paraules i idees: Josep Manuel Rueda, expressant com amfitrió la satisfacció del MAC pel fet d’acollir una exposició, un jaciment i un projecte de referència, tan en la recerca com en la comunicació; de Josep Giralt, indicant que l’exposició quan acabi l’itinerància hauria de tornar a Arbeca, com a embrió del futur museu; Montse Macià posant l’èmfasi en la relació amorosa necessària entre investigadors i  jaciment, a més d’esforç, tossudesa i feina ben feta, durant llargs anys; Joan Miquel Simó, incidint en la identificació del poble amb els Vilars, convertit, juntament amb l’oli i el Castell, en el seu principal distintiu i motor promocional; Emili Junyent, presentant l’exposició com reconeixement i homenatge als centenars d’estudiants i al poble d’Arbeca (Ajuntament, Associació Amics de Vilars...) que han fet possible arribar on som i referint-se a la Fortalesa com “el somni que vàrem saber somniar i que, entre tots, hem sabut construir”. Va cloure els parlaments en Jùsep Boya, comprometent l’Administració, davant d’equip, Ajuntament d’Arbeca i públic, amb un projecte de recerca que excel·leix i fa territori i amb un jaciment arqueològic que constitueix un bé patrimonial nacional i internacional.

Gràcies en nom de l’equip, del Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida, a totes les persones que ens vàreu acompanyar físicament gaudint del que també era vostre i a totes aquelles que ens vàreu fer arribar el vostre alè a través de les xarxes socials. Entre molts altres, Josep Pau i Lidia, Jordi i Núria, Vicente Lull, Teresa Sans, Rafa Micó, Robert Risch, Miquel Molist, Lluís García Petit, Maite Miró, Ramon Ten, Anna Maria Rauret, Joan Alberich...

Podeu veure la Galeria clicant a qualsevol fotografia que trobareu aquí sota

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia