aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / L’equip de TVE i els i les membres del GIP hem fet la feina.

L’equip de TVE i els i les membres del GIP hem fet la feina.

Aventura del Saber

El realitzador Adrián Paredes, els càmeres Juan Santos i Nacho Mínguez i el tècnic de so Quique Bravo han fet un treball que endevino excel·lent en el resultat final, els tres documentals sobre la Fortalesa dels Vilars per la sèrie de “El Túnel del Tiempo” de “La Aventura del Saber”.

El primer capítol, “La Fortalesa insòlita” presenta els elements i característiques que la fan única, la cronologia i la periodització i la història de la recerca. El segon, “Els Vilars d’Arbeca. La Fortalesa de l’aigua” s’ocupa dels habitants i les seves activitats, del paleo-entorn  i de l’aigua com recurs crític fonamental en la interpretació de la fortificació. El tercer, “La Fortalesa dels Vilars: un centre de poder”, interpreta la fortificació des d’una perspectiva poliorcètica i la llegeix en el territori i els canvis que es produeixen en ell al llarg de més de 400 anys.

El fet de treballar sense un storyboard definit, sense entrevistador, en uns documentals sense veu en off va costar de pair inicialment; els i  les arqueòlogues expliquen directament el resultat de la seva recerca, no hi ha “periodista”, interlocutor; d’aquesta forma, l’equip de recerca assumeix més responsabilitat i també te més llibertat per decidir els continguts i com els explica. Als nervis i la tensió inicial del primer dia ha seguit un rodatge cada cop més distés i eficient. No s’han estalviat esforços... L’arqueòleg que oblida una petita cosa o no la diu com volia, un ombra que s’introdueix en el quadre, una lleugera ensopegada en el moviment de càmera, un alè de vent que es presenta de sobte, un núvol inoportú que canvia la llum o la simple possibilitat de millora de presa anterior han portat a repetir una i una altra vegada la gravació. L’experiència acumulada en reportatges anteriors, el feeling personal, l’empatia amb la temàtica tractada i el jaciment, la professionalitat i la auto-exigència amb la que han treballat són garantia d’èxit. I si al rigor de la informació, li afegim la sensibilitat, podem esperar, com diem, uns documentals excel·lents. Entregats a la màgia del lloc hem acabat filmant el crepuscle, que als Vilars només pot ser superat per l’albada.

  

Ha estat una setmana intensa i la feina de rodatge s’ha acabat després d’enregistrar escenes en el Museu de Lleida, en los laboratori de la Universitat de Lleida, d’Arqueologia dels Serveis Cientifico-Tècnics i de Recerca i Docència del GIP, i en la Fortalesa... Ara ve el muntatge, casi res... Cinèfils fins la medul·la, reflexionava amb l’Adrián sobre la importància del muntatge. “Tienes razón –em deia- para Kubrick filmar era montar y el resto preparación”. Però, afegia a continuació: “sin olvidar la contra: no busques en el montaje lo que no has grabado”.

Bona feina, bones sensacions, millors expectatives... Caldrà esperar uns mesos, possiblement fins començaments d’any per a veure el resultat en pantalla.

En nom de tot l’equip, gràcies Adrián, Juan, Nacho i Quique, gràcies...

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia