aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / La Fortalesa dels Vilars 2016: gir estratègic, nous projectes

La Fortalesa dels Vilars 2016: gir estratègic, nous projectes

Acabem l’any 2015 fent balanç i constatem una disminució en el treball de camp, d’excavació i restauració. Hem continuat treballant durant l’estiu i tardor en el barri est de Vilars 0 i en els forns de Vilars I, propers a l’espai central, però, en relació a anys anteriors, l’activitat sobre el terreny ha baixat. La raó, no és altra que la disminució dels recursos.

Les expectatives per a 2016 no són esperançadores en aquest capítol; el 31 de desembre d’enguany acaba l’actual projecte homologat del Ministerio de Ciencia y Competitividad (HAR 2012-36877) i les retallades del govern van deixar el grup de recerca (2014SGR273), malgrat els resultats presentats, sense finançament. Ens haurem d’ajustar, si no canvien les coses, a la tercera anualitat del Pla Quadriennal de la Generalitat de Catalunya.

Això que diem no vol dir que 2015-2016 siguin una mena “d’anys de plom” per la Fortalesa. Cert que algun somni esperarà al calaix, però de la necessitat farem virtut i 2016 apareix carregat de projectes ambiciosos i, podríem dir, diferents... Anirem a totes i ens ho agafem com una reorientació estratègica. Si en la recerca de terreny perdem impuls, ens abocarem en altres projectes i, sobre tot, en la socialització dels resultats, en fer arribar a la societat els avenços en el coneixement i en la recuperació patrimonial i, de retruc, conscienciar l’administració i les institucions de la importància de la fortificació com a bé cultural i recurs turístic. Col·laboracions amb altres equips i projectes, compartint objectius i altres fonts de finançament, ens ajudaran a aconseguir-ho.

Els nous projectes, ja encetats, són engrescadors...

Fa mesos que, amb motiu del 30 aniversari de les excavacions, treballem en una gran exposició sobre la Fortalesa dels Vilars en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Museu de Lleida, mostra que, si complim el calendari previst, s’inaugurarà el proper mes de març. En relació amb l’exposició, estem treballant en diferents línies:  

 1. Restauració de materials arqueològics
 2. Una maqueta
 3. Dos vídeos
 4. La publicació d’un catàleg de l’exposició
 5. Col·laboració amb el Servei Educatiu del Museu de Lleida.

En aquest moments es troben en fase de muntatge els tres documentals de TVE per a “La Aventura del Saber”, “El Túnel del Tiempo”. Es preveu l’emissió els primers mesos del proper any.

Amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya, en el marc de la Ruta dels Ibers, està prevista per l’any vinent l’edició de material per recolzar les visites.

I, finalment, hem iniciat una col·laboració amb Joan Santacana (Universitat de Barcelona) i Mikel Asensio (Universitat Autònoma de Madrid) i els seus respectius equips i projectes, per fer nous aixecaments 3D amb la col·laboració de Josep Ramon Casals, renovar totalment les restitucions virtuals de les diferents fases de la Fortalesa, desenvolupar aplicacions per a mòbils i començar a dissenyar uns paquets pedagògics.

 • Actualment 0 de 5 Estrelles.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia