aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / Primera campanya d'excavacions a l'Oppidum de Gebut

Primera campanya d'excavacions a l'Oppidum de Gebut

Ja s'ha iniciat el procés de preinscripció per a participar a la Primera campanya d'excavacions arqueològiques a l'oppidum ilerget de Gebut (Soses, Segrià, Lleida), que tindrà lloc entre els dies 18 de juliol i 4 d'agost de 2017. Podeu descarregar-vos la butlleta en aquest enllaç, i enviar-nos-la a arqueologia@historia.udl.cat Entrant a aquesta notícia trobareu més informació relativa al curs i al jaciment.

La campanya és organitzada pel Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida juntament amb l'Ajuntament de Soses i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb Gebut 2017 comença un nou projecte de recerca arqueològica i interdisciplinari que pretén omplir un buit de coneixement respecte a l'ocupació ibera del baix Segre. Una oportunitat de viure una excavació arqueològica que comença pràcticament de zero en un dels més importants jaciments de les comarques de Lleida. 

És TOTALMENT GRATUÏTA... T'ho perdràs?

La Campanya d‘excavacions de Gebut 2017 inclou la formació en els treballs de registre estratigràfic, dibuix arqueològic, fotografía, rentat i classificació de materials. S’impartiran també classes teòriques sobre la protohistòria local i la metodologia de recerca interdiciplinar i es proposaran visites als jaciments de l’entorn. La inscripció a la campanya és totalment gratuïta i només teniu que descarregar-vos la butlleta de preinscripció i ens la feu arribar a arqueologia@historia.udl.cat abans del proper 5 de juny de 2017.

Tant l'allotjament com la manutenció són facilitats per la organització: es disposa d'un espai cedit per l'Ajuntament de Soses, amb lliteres, i es menja en un restaurant del poble. És necessari dur llençols o sac de dormir i coixí.

Horaris: de dilluns a dissabte pel matí, de 7 a 12h i de 17 a 20h (modificables segons les condicions climàtiques)

Investigant als ilergets:

El Baix Segre és un dels indrets on el poblament d'època ibèrica (s. VI-I aC.) es manifesta més intens i espectacular. Entre l'Ebre i lltirta, la capital ilergeta, l'enfilada de turons que vorejava el Segre fou utilitzada per instal·lar-hi nombrosos poblats, sens dubte fortificats, que explotaven les fèrtils terres al·luvials de l'entorn i controlaven una ruta de significatiu valor estratègic com era el mateix riu. Cap d'aquests oppida, però, ha estat mai objecte d'excavacions rigoroses en extensió i les seves característiques concretes resten encara per precisar.

Gebut 2017 comença així un projecte de recerca arqueològica i interdisciplinari que pretén omplir aquest buit de coneixement i a la vegada contribuir a revalorar els recursos patrimonials d'una zona on arqueologia, història i natura s'agrupen constituint un paisatge únic i singular. Amb l'excavació de Gebut, d'altra banda, el Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida amplia el seu programa de recerca sobre el procés de formació i desenvolupament de l'Estat ilergeta vers un territori situat en l'epicentre de l'antiga Ilergècia.

L'oppidum de Gebut:

El jaciment fou objecte d'excavacions arqueològiques irregulars efectuades per Josep Ibars entre 1936 i 1939 i durant la postguerra (1941-1942) per J. Alfons Tarragó Pleyán. Aquestes darreres van posar parcialment al descobert els trets principals de l'urbanisme existent en la part zenital del turó: dos carrers convergents, una plaça amb cisterna, i diversos barris de cases Els materials recuperats, sense cap referència estratigràfica precisa, permeten observar que el poblat estava en funcionament almenys des de finals del segle V a.n.e. fins a possiblement el segle I a.n.e. Alguns s'exposen actualment al Museu de Lleida.

Llarg temps en l'oblit, l'any 1987, la Universitat de Lleida amb el suport de la Diputació de Lleida hi efectuà una neteja i aixecament planimètric de les estructures existents, el qual avui constitueix el document més valuós per endegar de nou la recerca. Els treballs, dirigits per Emili Junyent, no pogueren tenir tampoc continuïtat. La intervenció de la campanya Gebut 2017 se centrarà en la neteja i excavació de la zona nord del poblat amb l'objectiu d'intentar definir l'accés a l'oppidum i les possibles muralles; l'arranjament dels carrers per establir un circuit provisional de visita i la realització, en la mida del possible, de sondejos estratigràfics per precisar la seqü.ncia completa de l'ocupació. Aquests treballs han de servir per definir una estratègia d'intervenció de llarga durada i, a la vegada, facilitar la consolidació de les estructures més vulnerables, prevista per la tardor de 2017.

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia