aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / XXVè aniversari de la Revista d’Arqueologia de Ponent

XXVè aniversari de la Revista d’Arqueologia de Ponent

El GIP comparteix l’orgull de totes les persones que han fet possible arribar-hi

El passat divendres 18 de de desembre a la Sala Víctor Siurana del Rectorat de la Universitat de Lleida, es va celebrar la sessió commemorativa del XXVè aniversari de l’aparició de la Revista d’Arqueologia de Ponent (RAP). El lloc no podia ser més adient perquè la revista va néixer l’any 1991 gràcies al suport de l’Ajuntament de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i, molt especialment, al recolzament personal i institucional del llavors rector Víctor Siurana.

Totes les persones que hem col·laborat d’una u altra forma podem sentir-nos orgulloses de la trajectòria mantinguda i d’haver superat les dificultats que, al llarg dels anys, han anat deixant en la cuneta tants projectes semblants. Durant aquests vint-i-cinc anys, la revista ha donat veu a la recerca, a la reflexió i a la crítica arqueològica, publicant més de quatre-cents articles, atents a les novetats de la investigació lleidatana, però també d’àmbit estatal i internacional; atents a la reflexió teòrica sobre la disciplina; i atents a l’evolució professional de l’exercici de l’arqueologia en el context dels canvis socials , econòmics i polítics. La revista ha estat capaç de mantenir durant tot aquest temps la periodicitat i el nivell de qualitat i ha sabut adaptar-se a les exigències dels sistemes de classificació (Google Schoolar Metrics 2015, h 4; MIAR 2015, 3.880; CARHUS+2014, grup B; CIRC 2012: grup B) i, alhora, mantenir la seva personalitat. La lluita per protegir la idiosincràsia de la RAP la veiem reflectida, sobretot,  en tres característiques: l’equilibri entre la vinculació amb el territori i una perspectiva geogràfica i temàtica àmplia, la voluntat per compensar articles de presentació de dades i de reflexió o síntesi i la permanència irrenunciable de la secció Debat, tant per l’esforç que exigeix i pel seu interès i qualitat, com per la seva raresa entre les revistes del gremi.

La sessió del matí es va iniciar amb un acte institucional, presidit per rector Roberto Fernàndez, amb parlaments de la directora e l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià, la responsable de Servei Municipal d’Arqueologia de la Paeria, Anna Oliver, i la directora de la revista, Natàlia Alonso, i del propi rector. Posteriorment, Gonzalo Ruiz Zapatero, catedràtic de prehistòria de la Universidad Complutense de Madrid, i Xosé-Lois Armada, del Institute of Archaeology-University College London, van reflexionar respectivament sobre les publicacions d’arqueologia, en particular, les revistes, el seu present i futur, i  sobre la trajectòria i estat de salut de la Revista d’Arqueologia de Ponent en el context de les publicacions científiques espanyoles i europees.

Després de dinar, tingué lloc la taula rodona, moderada per Walter Cruells, director de la revista Cota Zero, amb la participació dels conferenciants,  Ruiz Zapatero i Armada, Juan M. Vicent (CSIC), Elea Giménez (EPUC, CSIC), Montse Ayats (Eumo Editorial), Lluís Anglada (CSUC) i Núria Rafel (UdL).  El debat es centrà fonamentalment en els sistemes d’avaluació de les revistes, els rankings, la seva incidència en l’activitat investigadora  i els beneficis i perversions induïdes i en futur de l’edició impresa en paper.

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia