aHome / Recerca / Grup d'Investigació Prehistòrica / Notícies del GIP

Notícies del GIP

 

WORKSHOP Aproximacions actuals a les pràctiques agroalimentàries durant la prehistòria recent

Workshop Juneda 2019

La recerca arqueològica és intrínsecament interdisciplinar. En concret l’arqueologia prehistòrica fa molts anys que beu metodològicament de tot tipus de disciplines cientifiques, especialment de les que s'apliquen per a l'anàlisi de les restes bioarqueològiques (restes animals i vegetals) emprades per a l'estudi i caracterització de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació. En els darrers anys s'ha incrementat el desenvolupament de noves tècniques i metodologies que han aportat nous enfocaments i aproximacions científiques a les problemàtiques de l’estudi del passat.  

Gegants Immortals

Gegants immortals

El proper diumenge 25 de novembre a les 10:30 del matí, els membres i companys del Grup d'Investigació Prehistòrica, Joan López i Andreu Moya, participaran en una xerrada-col·loqui al Santuari del Miracle (Riner) al voltant de les esteles i estatues-menhir durant la prehistòria. Us convidem a totes i tots a atansar-vos-hi i conèixer més d'aprop les descobertes al respecte.

Ariadna Nieto, Premi Extraordinari de Doctorat

El passat 17 de novembre a la Sala Víctor Siurana, en un acte solemne de concessió de premis extraordinaris i de reconeixement d’excel·lència, la Dra. Ariadna Nieto va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat de mans del Rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández. En el seu dia, la tesi “Entre el consum i l’afecte. La interacció entre els animals i les comunitats prehistòriques de la plana occidental  catalana (segles VII-IV a.C.)”, dirigida per la Dra. Armelle Gardeissen i el Dr. Joan B. López, ja va obtenir la menció de “cum laude”.

Fortaleses i aldees. El Tossal del Molinet, el Poal, Pla d’Urgell

El número 6 – 2015 de Mascançà, la Revista d’Estudis del Pla d’Urgell ha publicat les Actes de les Cinquenes Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell que recullen un article d’Emili Junyent i Joan B. López sobre les excavacions efectuades al Tossal del Molinet del Poal, Pla d’Urgell, els anys 1973, 1974 i 1980.

Recerca: Col·locació de les trampes pel pol·len als camps experimentals de cereal

Els estudis paleopol·línics ens permeten conèixer l'evolució del paisatge així com la dinàmica d'explotació de l'entorn per part dels humans. Problemàtiques sobre la història de l'agricultura són abordades també des d'aquesta disciplina.

Didàctica: Taller de mòlta i el pa

El passat dia 10 de maig es va dur a terme a l’escola de Ciutadilla (L’Urgell) el taller de la mòlta i el pa en el marc de l’àrea didàctica del projecte del Centre d'Experimentació de la Protohistòria.

El Centre d'Experimentació en la Protohistòria estrena web

Ja està disponible la pàgina web del Camp d'Experimentació de la Protohistòria de Verdú (CEP). En aquest camp, lligat al poblat ibèric dels Estinclells, s'estan duent a terme diverses línies de recerca d'Arqueologia experimental sobre el món protohistòric ,així com el projecte didàctic EduCEP.

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL és partícip d'aquest projecte, iniciat pel Centre d'Estudis Lacetans i actualment finançat per un ajut RecerCaixa de l'Obra Social de « la Caixa ».

Presència del GIP a la reunió Oikos de Bioarqueologia

La investgadora i doctora del Grup d'Investigació prehistòrica, Ariadna Nieto, juntament amb Pere Miquel Parés, investigador del Departament de producció animal de la Universitat de Lleida presenten una comunicació sobre: "Modelant la biologia animal: Anàlisi dels efectes de la domesticació sobre l'esquelet dels bovins. Potencialitats  i limitacions de la morfometria geomètrica a partir de la mostra del jaciment de Minferri (Juneda, Lleida).", en el marc de la segona Reunió Oikos sobre Bio Arqueología.

El jaciment de Minferri (Juneda, les Garrigues), és un dels pals de paller de la investigació que porta a cap el Grup d'Investigació Prehistòrica, per conèixer i comprendre millor les societats del neolític final i el bronze inicial a la Plana Occidental catalana.

Aprovat i finançat el nou projecte del Grup d'Investigació Prehistòrica per a 2013-2016.

DSC_2792

25 de gener de 2013. La Resolució Definitiva de 28 de desembre 2012 de la Secretaria de Estado de Investigación e Innovación per la que es concedeixen ajuts per a la realització de projectes d’nvestigació dins de Subprograma de Proyectos de Investigación Fundamental no orientada, convocatòria 2012, VI Plan Nacional de Investigación científica, Desarrollo e Innovación Tecnológica 2008-2011 i la publicació en el BOE número 21, 24/01/2013 de la Resolució de 10 de gener de 2013 signifiquen l’aprovació definitiva del projecte marc de la recerca del Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP, UdL) per als propers anys, 2013-2016.

Nou article: La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Conservació i socialització

30 de gener de 2013. Ja podeu consultar i descarregar-vos el darrer article publicat sobre Vilars, en el marc de les Jornades Internacionals sobre intervenció en el patrimoni celebrades l'any passat a Barcelona i a Tortosa, per l'Agrupació d'Arquitectes en Defensa i Intervenció del Patrimoni Arquitectònic 

Emili Junyent, Carme Casals, “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Conservació i socialització”, dins de Fortificaciones. Intervenciones en el patrimonio defensivo Actas del XXXIV Curset. Jornadas Internacionales sobre la intervención en el Patrimonio Arquitectónico, Barcelona y Tortosa, 15 al 18 de diciembre de 2011, Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (ADIPA), Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Madrid 2012, 49-58.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia