aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

Primers resultats de la 33a campanya d’excavacions arqueològiques

La 33a campanya d’excavacions arqueològiques en la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca s’ha desenvolupat en el marc dels curs de la Universitat d’Estiu de la UdL entre els dies 26 de juny i 14 de juliol. Els treballs arqueològics s’han efectuat en l’interior del recinte i a extra-murs, davant de la façana est. En el primer cas, s’han excavat en el barri oest, cases de les fases Vilars 0 i Vilars I, segles VIII i VII ane, i la placeta dels forns del mateix període; en el segon, per primer cop, s’ha intervingut en l’espai comprés entre la muralla torrejada i el fossat, davant de la porta est.

La Nave de Tharsis visita la Fortalesa

El divendres 30 va ser a la Fortalesa l’equip de “La Nave de Tharsis”, productora de documentals, programes i serveis, gravant un documental per “Arqueomania” de TV2. Manuel Pimentel, Manolo Alonso Navarro i Carmen Martínez Morenilla con un dron i dues càmeres van estar tot el matí enregistrant imatges i gravant una entrevista. 

33a campanya d'excavacions a la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca

El proper dilluns 26 de juny s’inicien el treballs arqueològics corresponents a la 33a campanya d’excavacions a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, que finalitzarà el 14 de juliol. Posteriorment, ja a la tardor es portarà a terme una segona intervenció, més orientada a la consolidació i restauració de les restes excavades. Els treballs d’enguany tancaran el pla quadriennal 2014-2017 subvencionat pel la Generalitat de Catalunya; compten també amb el suport de l’Ajuntament d’Arbeca i es desenvolupen dins del projecte homologat del Ministerio de Economía, Ciència y Competitividad.

Jornada de Portes Obertes a Vilars

Aquest cap de setmana Jornada de Portes obertes i Festa de l'Associació d'Amics de Vilars. Enguany la festa durarà dos dies, es farà exclusivament a la Fortalesa i esperem trobar-vos a tots i totes allí!

Primera campanya d'excavacions a l'Oppidum de Gebut

Ja s'ha iniciat el procés de preinscripció per a participar a la Primera campanya d'excavacions arqueològiques a l'oppidum ilerget de Gebut (Soses, Segrià, Lleida), que tindrà lloc entre els dies 18 de juliol i 4 d'agost de 2017. Podeu descarregar-vos la butlleta en aquest enllaç, i enviar-nos-la a arqueologia@historia.udl.cat Entrant a aquesta notícia trobareu més informació relativa al curs i al jaciment.

La campanya és organitzada pel Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida juntament amb l'Ajuntament de Soses i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb Gebut 2017 comença un nou projecte de recerca arqueològica i interdisciplinari que pretén omplir un buit de coneixement respecte a l'ocupació ibera del baix Segre. Una oportunitat de viure una excavació arqueològica que comença pràcticament de zero en un dels més importants jaciments de les comarques de Lleida. 

És TOTALMENT GRATUÏTA... T'ho perdràs?

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL excavarà el poblat ibèric del Gebut, a Soses

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL desenvoluparà un projecte de recerca, recuperació patrimonial i valorització social del poblat ibèric del Gebut al terme municipal de Soses, gràcies al conveni signat ahir entre la UdL i l'Ajuntament d'aquesta població del Baix Segre.

El Monument favorit dels catalans 2017. Resum

Després de deixar passar uns dies de reflexió i anàlisi, a Vilars.cat hem fet un resum de totes les publicacions al voltant de l'esdeveniment i el concurs. El resum: Podem estar satisfets... Per la resposta donada i perquè la Fortalesa, ja entre els grans, avui és més coneguda que mai. GRÀCIES A TOTHOM PER AJUDAR-NOS A ACONSEGUIR-HO.

Una bella competició amb un final trist, molt trist

Ha estat bonic arribar fins aquí, tant, que de cap manera mereixíem acabar d’aquesta forma. Aquests dies hem repetit, acabés com acabés, pagaria la pena, però, ben cert, que no imaginàvem aquest desenllaç.

Verificats els vots, segons l’organització, 1676, emesos des de 200 adreces fraudulentes creades amb un robot, han estat invalidats a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i el resultat  final donat per bo és de 54832 a 53244 a favor del Castell de Cardona.

El Monument favorit dels Catalans 2017: crònica del compte enrere en els quarts de final

La Fortalesa va aconseguir passar la primera ronda i, per tant, accedir als quarts de final del concurs organitzat per les revistes Sàpiens i Descobrir: el Monument Favorit dels catalans. Com hem dit, no deixa de ser un concurs i, en conclusió, un divertimento per mirar de donar a conèixer el patrimoni català més apreciat o estimat pels seus compatriotes. Tot i haver assolit amb escreix l’objectiu de promocionar la Fortalesa, convertida en tot un símbol del territori, el desenllaç final no ha estat a l’alçada de les il·lusions esmerçades per molta gent. Per aquesta raó, de la mateixa manera què necessitem reconèixer l’esforç i agrair la col·laboració de persones i institucions, des de Vilars.cat hem cregut també necessari, al temps que passem pàgina, deixar memòria escrita d’una mobilització esplèndida en forma de crònica de les darreres hores del concurs.

El monument preferit dels catalans 2017: els quarts de final

Les revistes Descobrir i Sapiens, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Catalunya Radio, promouen la segona edició del concurs per triar “El monument favorit dels catalans 2017”, que es decideix per votació popular.

Actualment la Fortalesa ha arribat als quarts de final d'aquest concurs on s'haurà d'enfrontar al Castell de Cardona fins el proper 11 d'abril. No dubteu a votar a la Fortalesa al següent enllaç:

http://monumentfavorit.descobrir.cat/resultats-monuments-2017.php 

Recordar-vos que podeu votar cada hora, tantes vegades com vulgueu. 

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia