aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

Conferència: La ceràmica i els aixovars del dolmen de Seró en el seu context original

cartell seró

La ceràmica i els aixovars del dolmen de Seró en el seu context original.

Conferència a càrrec del Dr. Joan B. Lòpez, director de l'excavació del dolmen de Seró.

Ignauguració de l'exposició del bol recuperat a l'excavació i vista guiada.

La Fortalesa a la Guia de Vacances

El suplement de la revista Sàpiens Descobrir, Guia de Vacances 206, que acaba d’aparèixer als quioscos, inclou entre les seves propostes més originals per gaudir de l’estiu visitar la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. De les 10 recomanacions a Ponent, tres són garriguenques i una d’elles La Fortalesa.

Presentació de l'exposició de La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, al Museu de Lleida.

El passat dijous 19 de maig, al Museu de Lleida,  fou presentada i inaugurada al públic  l'exposició "La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, Aigua i Poder al món iber". Més de trenta anys de recerca i un conjunt arqueològic únic arriben al públic de la mà de la Universitat, El Museu i la Diputació de Lleida. La mostra s’exhibirà a la ciutat fins el 31 de juliol, la tardor anirà a Arbeca i el 2017 al Museu Arqueològic Nacional de Catalunya. Si seguiu llegint podreu gaudir d'un ampli resum, de les imatges de l'esdeveniment, així com d'un petit video.

La Fortalesa a la portada del Explora Catalunya, de Cori Calero

Cori Calero ha triat molt bé la imatge, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, per il·lustrar la portada del seu llibre “Explora Catalunya”, editat per Triangle Postals. La periodista ha seleccionat 24 dels seus reportatges pel programa Espai Terra de TV3 i ofereix amb els seus textos i fotografies, històries, paisatges i llocs patrimonials amb esplèndides il·lustracions, indicacions pràctiques per arribar-hi i els codi QR que permeten enllaçar cada lloc amb el corresponent capítol de la sèrie televisiva.

La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber

El proper dijous 19 de maig, 19,30 hores,  s’inaugurarà  al Museu de Lleida l’exposició “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber”, que ha fet possible la col·laboració entre la Universitat de Lleida, la Diputació i el Museu. El Grup d’Investigació Prehistòria assoleix un dels objectius estratègics d’aquests darrers anys i ofereix els resultats de més de trenta anys de feina, com a mostra de reconeixement i agraïment al poble d’Arbeca i a totes aquelles persones que han fet possible el somni: la recuperació d’un conjunt arqueològic excepcional.

L’exposició es mostrarà a Lleida fins el 31 de juliol, la tardor anirà a Arbeca i el 2017 al Museu Arqueològic Nacional de Catalunya.

Us esperem... La Fortalesa és de tots...

La Fortalesa en 3D. La tasca de Josep Ramon Casals

El projecte de restitució virtual de la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca avança amb un resultats esplèndids de la mà de Josep Ramón Casals. Mentre l’equip d’arqueòlegs (GIP, UdL) posa la informació damunt de la taula, ell posa les imatges en moviment. 

Els Vilars al Tunel del Tiempo (Aventura del Saber)

Com ja us vam anunciar fa uns dies, ja han començat a emetre's els quatre capítols dedicats a la Fortalesa dels Vilars dins del programa de TVE, La Aventura del Saber. Cada dijous, el programa reserva una franja d'uns 10 minuts per a l'espai del Tunel del Tiempo, on (veure notícia adjunta) han desfilat alguns dels jaciments arqueològics més prestigiosos i importants a nivell peninsular. Vilars en serà el protagonista principal quatre dijous consecutius (28 d'abril i 5,12 i 19 de maig) a les 10 del matí per TV2. En aquest article us anirem penjant els enllaços dels documentals per a que pogueu tornar-los a veure cada cop que vulgueu.

Reunió de treball del projecte FECYT “La ciència no s’aprèn a la Xarxa: sobre el mètode científic a les aules de secundària”

Reunió en el campus Mundet*

4 de febrer de 2016. Campus Mundet, Universitat de Barcelona. 

El Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida (GIP, 2014SGR273 i HAR2012-36877), ha iniciat una col·laboració amb el grup de recerca Didàctica de la Història, la Geografia i altres ciències socials, DHIGECS, i el seu projecte finançat per la Caixa sobre recerca i innovació educativa. En el projecte col·laboren investigadors i investigadores de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Madrid (Mikel Asensio, Laboratorio de Interpretación del Patrimonio, LIP).

Les Garrigues a el Born.cat

El proper 16 d'abril es celebra la Jornada Born.Cat, que aquest cop gira al voltant de les Garrigues, on una de les activitats destacades serà un taller d'interpretació sobre la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca

La Fortalesa dels Vilars de nou protagonista a la Setmana de la Ciència 2015

La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i a recerca del Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida ha tornat a ser present a la Setmana de la Ciència. La Ciència en Primera Persona ha planificat més d'un centenar de xerrades a tot el territori adreçades a l'alumnat de 4t d'ESO i Batxillerat. Aquestes sessions estan a càrrec d'investigadors i d'investigadores que expliquen la seva tasca, tant des del vessant del treball científic com humà. S'han organitzat en l'àmbit de cada Servei Educatiu de Zona. En aquesta ocasió ha estat, el 18 de novembre, a l’INS Guindàvols de Lleida amb la ponència impartida per Emili Junyent:  “Fer parlar les pedres, llegir el terra i l’aigua... Decobrint el passat a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca”

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia