aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa.

..Notícies des de la Fortalesa.

La Fortalesa dels Vilars 2016: gir estratègic, nous projectes

Acabem l’any 2015 fent balanç i constatem una disminució en el treball de camp, d’excavació i restauració. Hem continuat treballant durant l’estiu i tardor en el barri est de Vilars 0 i en els forns de Vilars I, propers a l’espai central, però, en relació a anys anteriors, l’activitat sobre el terreny ha baixat. La raó, no és altra que la disminució dels recursos.

XXVè aniversari de la Revista d’Arqueologia de Ponent

El GIP comparteix l’orgull de totes les persones que han fet possible arribar-hi

El passat divendres 18 de de desembre a la Sala Víctor Siurana del Rectorat de la Universitat de Lleida, es va celebrar la sessió commemorativa del XXVè aniversari de l’aparició de la Revista d’Arqueologia de Ponent (RAP). El lloc no podia ser més adient perquè la revista va néixer l’any 1991 gràcies al suport de l’Ajuntament de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i, molt especialment, al recolzament personal i institucional del llavors rector Víctor Siurana.

Treballant en una nova maqueta de la Fortalesa

Preparant l’exposició sobre la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca que la propera primavera 2016 acollirà el Museu de Lleida, estem treballant en una nova maqueta. Com sempre, dibuixar, fer restitucions virtuals i, no diguem, materialitzar-les en fusta, posa a prova la fiabilitat de les hipòtesis. S’assembla a l’experiència de l’arqueologia experimental o a l’efecte d’un bon paral·lel etnogràfic: no prova que allò que proposem fos realment com diem, però demostra que, efectivament, podia haver estat  així o, en sentit contrari, ens avisa que no anem per bon camí. 

Els Vilars des d'un altre punt de vista

No sempre els Vilars (i el món de la Història i l’Arqueologia més en general) es vist des dels ulls del jovent, força cops més pendent d’altres afers que aquest. No és el cas de l’Adrià Codina, la Gemma Jaimejuan i la Mar Arqué, estudiants de 4art d’ESO del Col·legi Maristes Montserrat Lleida que, com a treball per l’assignatura de castellà dels seus estudis, han gravat un programa sobre la Fortalesa dels Vilars, simulant un capítol per a TV, anomenat “Arqueologia en colors”. 

L’equip de TVE i els i les membres del GIP hem fet la feina.

Aventura del Saber

El realitzador Adrián Paredes, els càmeres Juan Santos i Nacho Mínguez i el tècnic de so Quique Bravo han fet un treball que endevino excel·lent en el resultat final, els tres documentals sobre la Fortalesa dels Vilars per la sèrie de “El Túnel del Tiempo” de “La Aventura del Saber”.

La Aventura del Saber de TVE arriba a la Fortalesa dels Vilars

La propera setmana, a partir del dilluns 26 d’octubre,  un equip de Televisión Española en col·laboració amb els membres del Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida començarà a gravar tres documentals per la sèrie de El Túnel del Tiempo del programa de divulgació científica La Aventura del Saber.

Llum, càmeres, silenci i ¡acció...!

Exposició Dones de la plana, Dones de la Muntanya

Exposició Dones de la plana, Dones de la Muntanya

De l'1 al 31 d'octubre a la biblioteca de Sant Agustí, Exposició Dones de la plana, Dones de la Muntanya.

Divendres, 16 d'octubre a les 19,30h. Confèrencia "Les dones de les valls del Segre durant la prehistòria: Percepcions des de l'Arqueologia".

A càrrec del Dr. Joan B. López, professor de Prehistòria de la Universitat de Lleida.

Resum del Cap de Setmana Ibèric 2015

Gran afluència de públic i el bon rollo acompanyen el 15è Cap de Setmana Ibèric "Cuinar, menjar i beure", dedicat al món de l'alimentació de fà més de 2300 anys.

Campanya d’Excavacions Tardor 2015 Segueix-la a través del Diari d’Excavació

Campanya d’Excavacions Tardor 2015

Segueix-la a través del Diari d’Excavació

Cap de setmana ibèric 2015

Un any més, la Ruta dels Ibers, amb la col·laboració del Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzen el quinzè Cap de Setmana Ibèric, enguany dedicat al món de l'alimentació fa 2000 anys. Sota el lema, "Cuinar, menjar i beure", els diversos jaciments adscrits a la Ruta organitzaran activitats variades, totes amb el rerefons gastronòmic al darrere. Aquí podreu trobar tota la informació que necessiteu, el programa d'activitats adjunt i el de la Fortalesa més detallat... i un joc "Memory" per a fer-vos distreure tot fent parelles amb elements relacionats amb la cuina ibera.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia