aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / 19è Cap de Setmana Ibèric

19è Cap de Setmana Ibèric

19è CSI

L’Ajuntament d’Arbeca, l’Associació Amics de Vilars i la Universitat de Lleida us inviten a visitar la Fortalesa dels Vilars aquest els propers 5 i 6 d’octubre amb motiu del 19è Cap de Setmana Ibèric 2018. D’acord amb la programació de la Ruta dels Ibers, promoguda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, s’ha triat enguany com a tema central, compartit per tots els assentaments ibèrics que hi formen part, la casa ibèrica amb el lema “Cases de fa 2.200 anys”. I a Vilars anirem encara més lluny i us mostrarem, per a començar, les cases dels primers habitants, fa 2.800 anys. 

Feu una ullada al nostre programa

Les extraordinàries defenses, que han fet de la fortificació un conjunt únic, han acaparat l’interès pel damunt d’altres aspectes, però la Fortalesa va ser habitada ininterrompudament durant quasi 500 anys i, al seu interior es desenvolupà la vida normal d’una comunitat pagesa, ramadera i, quan tocava, guerrera. Al llarg de més de 30 anys, el Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL ha excavat en el seu interior. Això ens permet conèixer, entre molts altres aspectes, les tècniques constructives, els materials emprats, la disposició de l’espai i les activitats que tenien lloc al seu interior, així com l’evolució de la casa des del moment fundacional, pels volts de 775 a.n.e., fins que la fortificació fou abandonada a finals del segle IV a.n.e. Tot i comprovar-se la complexitat creixent de les cases -major exigència d’espai, compartimentació i equipaments- a mida que avancem en els temps ibers, segles VI a IV a.n.e., els treballs en curs en el barri oest mostren la diversitat estructural, les diferencies funcionals, de superfície i de complexitat de l’arquitectura domèstica de les construccions de la primera edat del ferro pre-ibèrica.

El dissabte 5, en Jordi Martínez, coordinador dels treballs arqueològics sobre el terreny es farà càrrec de les visites guiades a la Fortalesa.

Al mateix temps, en Joan Bernal oferirà un “Taller de Fabricació de Tovots”. Quan avui visitem la Fortalesa ens meravella la quantitat de pedra emprada i no veiem altra cosa. És una visió enganyosa. El volum de terra emprada a la construcció era molt superior. Penseu en l’excavació dels grans fossats com una enorme pedrera... Recupereu mitjançant la imaginació la imatge real que oferia la Fortalesa. Només els sòcols, la part baixa de les construccions, sòlida i aïllant de les humitats, era de pedra i tots els alçats de murs, parets, envans, torres i muralles s’aixecaven en terra; i l’argila continuava sent el material amb que es revestien els elements vegetals, fusta, canyes, matolls i palla, de les teulades, s’arrebossaven i enlluïen parets i tota mena de murs, petris o de terra, i es construïen estructures les domèstiques com forns, banquetes o paviments i que, fins i tot, quan s’emprava pedra, aquesta es lligava amb fang. Per aixecar parets i murs els ibers feien anar la tècnica de paret fangada i empraven tovots per guanyar alçada. Més rarament feien anar pedra seca i, només en temps tardans i ja en contacte amb els romans, es va fer servir la tàpia o encofrat, és a dir l’argila terrosa compactada a cops d’un picó. Els tovots eren una massa de fang (argila i sorra) barrejada amb palla, una mena de maons o totxos, fabricats amb motllo i assecats al sol. En el taller podrem veure el procés de selecció i preparació de la matèria prima, l’elaboració i acabat del tovot i la utilització com a material constructiu. Amb aquesta pràctica d’arqueologia experimental, tothom que ho desitgi, en especial nens i nenes, podreu ficar-vos, mans a la pasta, en la pell dels ibers fent tovots i aixecant paret.

Després podrem gaudir de la copa de l’excel·lent vi del Celler dels Vilars i tastar el tradicional licor de nous, vi macerat amb nous verdes, sucre i aiguardent, de la Cooperativa Tres Cadires.

El diumenge 6, Emili Junyent, qui tindrà el plaer d’acompanyar-vos personalment en una visita guiada a la Fortalesa. Podrem veure els darrers treballs efectuats i intentaré respondre a totes les preguntes imaginables que em pugueu fer.

Joan B. López oferirà una xerrada sobre “L’evolució de les cases a la Fortalesa dels Vilars des de la primera edat del ferro fins l’època ibèrica”.

I tancarem la jornada degustant l’aperitiu, el vi i els licors dels Celler els Vilars i la Cooperativa Tres Cadires.

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia