aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / Curs Teoricopràctic d’Arqueologia Ibèrica 2019: Excavacions als Jaciments dels Vilars (Arbeca, les Garrigues) i Gebut (Soses, el Segrià)

Curs Teoricopràctic d’Arqueologia Ibèrica 2019: Excavacions als Jaciments dels Vilars (Arbeca, les Garrigues) i Gebut (Soses, el Segrià)

 En el marc del nou projecte quadriennal 2018-2021, que subvenciona l'OSIC : La fortalesa dels Vilars i l'oppidum de Gebut: Gènesi, identitat i heterogeneïtat en l’ethnos ilerget (CLT009/18/00039) i amb el suport dela Universitat de Lleida i dels Ajuntaments d'Arbeca i Soses, s'organitza un nou curs teoricopràctic d'arqueologia, de l'1 al 19 de juliaol, l'objectiu del qual és introduir els participants en el conjunt de tasques que comporta la recerca arqueològica sobre el terreny.

La participació implica l’excavació pràctica i la formació en el conjunt de tasques del registre arqueològic: fitxes documentals, planimetria, rentat, tria i classificació de materials mobles. Integra igualment les tasques derivades del sistema de mostratge, rentat de terres per flotació o columna, tria i classificació de les mostres recuperades.

Paral·lelament, s’impartiran altres classes teòriques relacionades amb la metodologia arqueològica i amb la problemàtica de la primera edat del ferro i el procés d’iberització en l’àrea ilergeta i el nord-est de la península Ibèrica, que complementaran la formació adquirida sobre el terreny.

Aquest curs s’adreça especialment a l’alumnat dels graus d’Història o d'Arqueologia, amb interès per conèixer la metodologia arqueològica pràctica de camp, complement essencial de les classes bàsicament teòriques impartides en les aules universitàries. Així mateix, el curs està obert a totes les persones interessades en l’arqueologia en general o en la problemàtica arqueològica de la primera edat del ferro i el sorgiment i desenvolupament de la cultura ibèrica. Tot i així, en cas que la demanda del curs sigui superior a les places ofertes, la selecció es farà en funció dels criteris establerts pel Grup d’Investigació Prehistòrica.

Llengua d’impartició: Català i castellà

Coordinació: Joan B. López Melcion (Departament d’Història de la UdL)

Equip docent: Natàlia Alonso Martínez (UdL), Mònica Bouso García (UdL), Emili Junyent Sánchez (UdL), Joan B. López Melcion (UdL) i Miguel Tarongi Chavarri (UdL)

Les sessions pràctiques comptaran amb la col·laboració de: Joan Bernal Capdevila, Alba Castellano Aragonés, Jordi Martínez Majoral, Georgina Prats, Sergi González, Andreu Moya Garra, Josep Antoni Oliva Rialp i Sílvia Vila Moreiras (Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL)

Durada: 130 hores lectives

Espai: Jaciments arqueològics de la Fortalesa dels Vilars (Arbeca, les Garrigues) i oppidum de Gebut (Soses, Segrià)

Preu: matrícula gratuïta. El curs assumeix l’allotjament i manutenció de tots els participants

Places: 20

PROGRAMA

El curs proposa als participants participar en l’excavació simultània de dos jaciments amb cronologies molt similars i característiques diferents: la fortalesa dels Vilars (Arbeca, les Garrigues), al bell mig de la plana a la Ilergècia oriental (775 - 300 ANE), i l’oppidum del Gebut a la serra que voreja el Baix Segre, a la Ilergècia central (700 - 200 ANE). L’objectiu del projecte és justament contrastar els models de formació i desenvolupament de l’ètnia ilergeta en ambdues àrees.

S’organitzaran així dos equips que intervindran al llarg dels 16 dies en els dos jaciments, però els inscrits tindran l’oportunitat de participar 8 dies en cada jaciment.

En el cas dels Vilars, els objectius concrets de la campanya se centraran en l’excavació de les cases del barri oest de la fortalesa (nivells de l’ibèric antic i la primera edat de ferro) i de la zona fora muralla, que se situa al sud de la porta est de fortalesa (nivells de l’ibèric antic).

En l’oppidum de Gebut, l’excavació es desenvoluparà en l’àrea del poblat situada al nord de la muralla de la primera edat de ferro, que correspon a l’ampliació que el poblat experimenta en un moment que encara cal precisar.

Així, d’una banda, es continuaran els treballs de delimitació de la muralla que el delimitava en aquest indret i l’excavació de la torre T-1, i, de l’altra, es prosseguirà amb la intervenció en les estances que conformaven el complex industrial, dedicat possiblement a la producció i l’emmagatzematge de vi, aparegut durant les campanyes anteriors. Tots aquests nivells se situen en l’ibèric ple (segles IV-III ANE).

Les jornades de treball es desenvolupen durant el matí i la tarda, de dilluns a dissabte al migdia. Els horaris poden oscil·lar segons les condicions meteorològiques (la calor és intensa en ambdós jaciments durant aquesta època). Les classes teòriques tenen lloc a la tarda i es proposarà també als participants visites a diferents indrets de l’entorn per descobrir el  patrimoni cultural i natural de la zona.

PREINSCRIPCIONS

CAL ENVIAR LA BUTLLETA ADJUNTA A  arqueologia@historia.udl.cat ABANS DEL DIA 8 DE JUNY DE 2019.

S'informarà de les admisions abans del dia 12 de juny de 2019, adjuntant la informació necessària per arribar als llocs d'acollida i els horaris.

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia