aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / Les inundacions a la Fortalesa. El Glòria, el Dana i el futur immediat de la Fortalesa

Les inundacions a la Fortalesa. El Glòria, el Dana i el futur immediat de la Fortalesa

El Dana i Vilars Octubre 2019

EL “PARC ARQUEOLÒGIC DE LA FORTALESA DELS VILARS D’ARBECA” hauria de ser alhora l'oportunitat de preservar el conjunt monumental de les robines i de culminar la seva recuperació i posada en valor.

“Bird Eye Works”, “Serveis d’imatge i Fotografía Aèria”, és l’empresa autora de la vista en dron més espectacular que coneixem dels efectes de la robinada provocada per la borrasca “Glòria”. Aquí us en deixem l'enllaç del video a Instagram

Després de trinxar durament tota la costa catalana durant tres dies, des del Delta de l’Ebre fins les comarques gironines, el dijous 23 de gener de 2020, la borrasca “Gloria” va arribar a les comarques lleidatanes, Segarra, Urgell, Garrigues, i els rius de la marge esquerra del Segre van tornar a fer de les seves i, en aquest cas, el Sió, el Corb i l’Ondara van protagonitzar les sortides de mare, negant camps de cultiu i provocant destrosses en granges, instal·lacions agrícoles i alguns nuclis urbans. La quantitat d’aigua caiguda va ser considerable i el terreny, encara amarat va contribuït a agreujar l’efecte, amb la seva escassa capacitat d’absorció.

A la Fortalesa dels Vilars també li va tocar rebre altra vegada. L’aiguat va tornar a omplir d’aigua el fossat i a inundar la zona oest on es situa l’aparcament i l’espai de recepció i accés i els camps del voltant. Visualment, sembla haver-se repetit la situació i el conjunt es negà sense que la cota d’aigua arribés al recinte fortificat. A diferència de l’altra ocasió, el 22 d’octubre de 2019, la irrupció de l’aigua no sembla haver estat tan violenta, però la quantitat ha estat possiblement superior; a més –mai tan ben dit- va ploure sobre mullat, el terra era amarat i les “ferides” provocades per la rubinada encara eren obertes.

La Fortalesa dels Vilars es troba en una plana d’origen al·luvial, és una zona determinada per ventalls al·luvials del marge esquerre del riu Corb, aigua de torrents i rierols –i en ocasions excepcionals del propi riu-, que recull el fondo de l’Aixaragall. Estem en una zona potencialment inundable i l’episodi es repetirà amb una cadència accelerada pel canvi climàtic. També hem vist les conseqüències de rebaixar el terreny poc més de mig metre en la zona d’aparcament i rebuda de visitants. Tenim deures urgents en matèria de conservació, però no crec que refer la canalització de la sèquia amb un tub de més diàmetre resolgui el problema.

Caldria que fóssim capaços de pensar en gran i en futur. I fer-ho en una doble direcció. Els dos camins –desig i exigència- porten al camp nord i a la vella aspiració del parc arqueològic. A la Fortalesa, la Fortalesa de l’Aigua, li manca completar les seves defenses, la rampa d’accés a la porta nord i el fossat avançat situat davant, així com recuperar el traçat de l’antic curs del fondo i la connexió que proveïa d’aigua tot el sistema de fossats inundables i reproduir el bosquetó de ribera de l’època. I cal preservar el conjunt arqueològic; no es suficient recuperar-se dels efectes dels aiguats. El control i la gestió de l’aigua, tant pel que fa al rec com a la protecció de crescudes sobtades del cabal, es resolen al camp nord i amb el parc concebut com un espai capaç d’encaixar-les, solució que, fins i tot, permet estudiar el retorn als fossats del paper regulador que van tenir fa molts segles i que, quan toqués, s’omplissin d’aigua oferint-nos la meravellosa estampa de fa uns dies.

El “Parc Arqueològic de la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca” hauria de ser alhora l’oportunitat de preservar el conjunt monumental de les robines i de culminar la seva recuperació i posada en valor.

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia