aHome / Activitats / ..Notícies des de la Fortalesa. / S'inicia el Curs Teòric-Pràctic d'Arqueologia Ibèrica 2019

S'inicia el Curs Teòric-Pràctic d'Arqueologia Ibèrica 2019

Curs d’arqueologia 2016 (primera setmana)

El proper dilluns 1 de juliol comença el Curs teorico-pràctic d ‘Arqueologia organitzat pel Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments d’Arbeca i Soses

Entre els dies 1 i 19 de juliol i al llarg de 130 hores lectives, els i les participants s’introduiran sobre el terreny en totes les tasques que comporta la recerca arqueològica (excavació estratigràfica, documentació i registre, fitxes i planimetria, mostratge, classificació…), rebran formació teòrica i coneixeran el projecte d’investigació quadriennal La fortalesa dels Vilars i l'oppidum de Gebut: “Gènesi, identitat i heterogeneïtat en l’ethnos ilerget”, en el marc del qual es desenvolupen les dues intervencions. S’organitzaran dos equips per intervenir 8 dies en cadascú dels jaciments i els i les estudiants tindran l’oportunitat de treballar en dos assentaments coetanis i diferents, una experiència única per conèixer i contrastar què comparteixen i què diferencia els processos de formació i el desenvolupament del poble ilerget en les àrees oriental i central del seu territori, Garrigues-Urgell i Segrià.

Detall zona defensiva de l'angle nord-oest de Gebut

Participaran en total 33 persones. L’equip docent estarà format pels membres del GIP, professorat de la UdL i col·laboradors del grup de recerca, Natàlia Alonso Martínez, Mònica Bouso García, Emili Junyent Sánchez, Joan B. López Melción i Miguel Tarongi Chavarri; i Joan Bernal Capdevila, Alba Castellano Aragonés, Jordi Martínez Majoral, Georgina Prats, Sergi González, Andreu Moya Garra, Josep Antoni Oliva Rialp i Sílvia Vila Moreiras. Els 20 alumnes del curs són en la seva majoria estudiants del Grau d’Història de la UdL, però la preinscripció oberta ha fet possible acollir sol·licituds procedents de les universitats de Madrid (UAB), Barcelona (UB i UAB), Alacant (UA), Pamplona (UNAV), Sevilla (US) i UNED.

Els objectius programats pel que fa a l’excavació es poden resumir:

FORTALESA DELS VILARS D’ARBECA

 1. La Fortalesa dels Vilars d'Arbeca vista des del sud
  Excavació de les cases del barri oest de la fortalesa pertanyents al període ibèric antic i a la primera edat de ferro. Determinant pel coneixement de l’urbanisme i l’arquitectura domèstica durant les fases antigues de la Fortalesa, Vilars 0, I i II.
 2. Excavació de la zona fora muralla situada al sud de la porta est de la Fortalesa; nivells corresponents a la primera edat del ferro i a l’ibèric antic. Determinant pel coneixement de les defenses avançades durant Vilars I i II i la paleotopografia del moment inicial, Vilars 0.
 3. Excavació de l'angle nord-oest entre el fossat i la muralla perimetral. Recerca dels darrers vestigis del camp frisó i la conexió de les diverses "escarpes del fossat" amb la plataforma d'entrada al jaciment a la porta nord.

OPPIDUM DE GEBUT, SOSES

 1. Excavació de l’àrea situada al nord de la muralla de la primera edat de ferro, que correspon a l’ampliació de l’assentament. Determinant per precisar el moment en que aquesta va tenir lloc i les seves característiques.
 2. Excavació de la torre T-1 i de la muralla N-O en direcció nord. Determinant per conèixer el seu traçat en el sector on intuíem s’havia de situar la porta i com supera la muralla el fort pendent de la vessant nord.
 3. Excavació de les estances de l’equipament productiu. Determinant pel coneixement del complex dedicat previsiblement a la producció i emmagatzematge de vi i determinar amb precisió la seva funcionalitat i cronologia.
 4. Els treballs arqueològics prossegueixen la posada en valor de l’oppidum –poblat fortificat en alt- ilerget del Baix Segre que està portant a terme l’Ajuntament de Soses i que compta ja amb nous accessos, senyalització, panells informatius, espai d’aparcament i en el que s’han efectuat els primers treballs de restauració.
 • Actualment 0 de 5 Estrelles.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia