aHome / Activitats / Sabies que... / Sabies que...Els drones arriben a la Fortalesa dels Vilars

Sabies que... Els drones arriben a la Fortalesa dels Vilars?

Un Drone és un Vehicle Aeri No Tripulat (UAV, sigles de l'anglès Unmanned Aerial Vehicle), tot i que seria més correcte definir-lo com Vehicle Aeri Tripulat Remotament. I us preguntareu…, per què ens expliqueu això? Doncs bé, els drones han arribat a la Fortalesa.

Més exactament, ho va fer fa cosa d’unes setmanes un petit helicòpter propulsat per sis rotors o hèlices amb funcions de navegació i control de vol molt avançades. L’enginy, d’enlairament i aterratge vertical, es maniobra fàcilment i, a part, incorpora un sistema d’enregistrament d’alta qualitat (HD) i com a càrrega útil pot enlairar una càmera i obtenir imatges des del cel amb múltiples aplicacions (documentals, esdeveniments  culturals o esportius, recerca arqueològica, agricultura…).

En aquest cas, el nostre “amic” és un hexacòpter d’uns 3kg. de pes, que pot aixecar fins a 1kg. de càrrega, vola a una altura de més de 100 metres, té estabilitzadors i motors independents pel control de la càmera i seguiment  telemètric per GPS per dissenyar rutes de vol automàtiques, i ens ha permès volar sobre  Vilars i el seu entorn i contemplar la Fortalesa des de noves i esplèndides perspectives.

L’ús d’aquesta tecnologia ha experimentat un desenvolupament espectacular i ràpid, quasi comparable als dels mòbils, degut a la seva aplicabilitat, senzilla utilització i cost raonable. Lleida ha estat capdavantera al nostre país i l’associació Lleida Drone al Parc Científic va organitzar el passat mes de desembre la seva IV Trobada. La popularitat i accessibilitat dels drons ha comportat un ús un tant indiscriminat i la caiguda a Barcelona d’un aparell de 8 kg. sobre la gent, quan filmava la Via Catalana sobre la Sagrada Família, ha encès les alarmes. L’agència Estatal de Seguretat Aèria, depenent del Ministeri de Foment, treballa des de principis d’any per regular l’ús civil comercial  professional i lúdic (llicència pilot, certificat aeronau i espai aeri), com ho està a altres països europeus i als EUA i com també ho està, en el nostre, l’aeromodelisme (límits d’alçada, espais autoritzats amb exclusió de llocs públics...).

Sense oblidar el seu ús com a arma de guerra, particularment assassina i odiosa, els  drones, en la versió dels petits enginys per a usos civils dels que ara ens ocupem, tenen múltiples aplicacions més enllà de la fotografia comercial i l’enregistrament d’esdeveniments, com ara l’agricultura o la detecció primerenca d’incendis. Estels, globus d’heli, avionetes -i fins i tot els cotxes- ben aviat hauran de cedir el protagonisme als drones en la recerca arqueològica, quan aquesta necessiti fotografies aèries, càmeres amb infraroigs per detectar “anomalies” en el subsòl o bé produir models tridimensionals, i sempre, quan el seu escenari sigui el territori i el paisatge.

(Es van fent demostracions de l’us de dispositius Drone, en les trobades com LleidaDrone, el 31 de maig es celebra la cinquena trobada, com cada vegada, a edifici Magical de Gardeny, on està tothom convidat).

Imatge dron 3

El vol del drone sobre Vilars, realitzat per Pau Prieto i Pep Bernadó, ha estat una primera  experiència en el marc de la col·laboració del Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL (GIP) amb Producciones La Ouija AudiovisualArt amb HoverFilms (laouijaprods@gmail.com),  en el marc d’un projecte que té per objectiu actualitzar les restitucions de la Fortalesa en 3D, realitat virtual (VR) i realitat augmentada (AR) amb la vista posada en el 2015 i el seguit d’iniciatives que acompanyaran la celebració dels 30 anys de l’inici de les excavacions arqueològiques a els Vilars.

Us convidem a acompanyar-nos. Disfruteu del vol…:

  • Actualment 0 de 5 Estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoració: 0/5 (0 votacions)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Connecta per valorar aquesta pàgina.

La Fortalesa Porta Oest Camp Frisó Façana Est Fossat Doble Fossa i Basses Primer Fossat Rampa Fortificada Accés Nord Porta Nord Recinte Cultural Vilars II Casa Vilars 0 Casa del Ferrer Vilars II Urbanisme interior Porta Oest i Torre Claveguera Pou Central Testimoni Porta Est Casa de Vilars I Web de Vilars Cases Carrers Pou Camp frisó Torres Portes Muralla Fossat Accés porta Nord Recinte cultual Centre poder Món simbòlic Economia