Reunio molins 2013
El Grup d'investigació Prehistòrica organitza la "Reunió Internacional: Molins i mòlta en el Mediterrani occidental durant l'edat de ferro" que tindrà lloc els dies 27-28 de setembre de 2013 a la Sala Marius Torres de la Casa de la Vila d'Arbeca (Plaça de la Unió Republicana). La Reunió compta amb la col·laboració de l'Excm. Ajuntament d'Arbeca, la Universitat de Lleida (Departament d'història i Vicerrectorat de Recerca) i La Caixa.
Tot i ser la transformació dels aliments una de les activitats econòmiques principals de les societats humanes, el seu estudi històric i arqueològic ha estat tradicionalment poc desenvolupat. Tanmateix els darrers anys a Europa s'està incrementant l'atenció de la recerca al respecte i s'han dut a terme diversos congressos específics que s'estan consolidant com trobades períodiques dels investigadors i les investigadores que treballen sobre els molins arqueològics.
Aquest creixent interés de la recerca europea contrasta amb l’escassa investigació realitzada a la península ibèrica. Hem considerat urgent, doncs, dur a terme una primera reunió de treball sobre el tema, amb el propòsit de dur a terme diverses síntesis que incideixin també en les mancances existents, així com sobre temes de tipus metodològic i interpretatiu. A més esperem que aquesta trobada permeti la presentació de pòsters sobre estudis específics de molins de l’edat del ferro de jaciments o sobre qualsevol altre tema relacionat amb la mòlta i que ens permeti conèixer noves dades.
Cal tenir molt present que durant l’edat del ferro es donen importants innovacions tecnològiques en aquest domini a tot el Mediterrani occidental, especialment la que suposa el molí rotatiu en el marc del món ibèric, així com d’altres en el context mediterrani.
Aquesta reunió es fa en el marc del projecte HAR2012-36877: Producción, consumo y poder en el Valle del Segre y en el Mediterráneo Noroccidental durante el III y el I milenio A.N.E.
Programa
Divendres 27 de setembre
9,30h: Acte inaugural
• Sessió 1: Fabricació, ús i experimentació Modera: Joan B. López
9,45h: Marta Portillo (GEPEG-UB), Rosa Mª Albert (ICREA/GEPEG-UB). La mòlta i les evidències microfòssils.
10,15h: Natàlia Alonso (Universitat de Lleida), Daniel López (Món Iber ROCS sl). Gruaus, sèmoles i farines. Models etnogràfics del procès de mòlta dels cereals.
pausa
11,15h: Luc Jaccottey (INRAP, UMR6249 CNRS). Expérimentations de fabrications de meules : buts et procédés.
11,45h: Timothy Anderson (LARHRA - UMR5190 CNRS). Antes del uso: moleras y manufactura de los molinos en la Península Ibérica.
12,15h: Discussió
Dinar
• Sessió 2: El món ibèric i la perifèria tartèssica Modera: Emili Junyent
15,00h: Alonso Rodríguez Díaz, Ignacio Pavón Soldevila, David M. Duque Espino, Moisés Ponce de León Iglesias (Universidad de Extremadura). Molinos y molienda en el mundo tartésico: el Guadiana y Tajo Medios.
15,30h: Andrés Maria Adroher (Universidad de Granada). La molienda en la protohistoria del mediodía peninsular
16,00h: Natàlia Alonso (Universitat de Lleida), Daniel López (Universitat de Barcelona), Guillem Pérez (Universitat de València). Moldre en el món ibèric
16,30h: Discussió
pausa
17,30h: Sessió de pòsters
Dissabte 28 de setembre
• Sessió 3: L'Edat del Ferro a la resta de la península i a França Modera: Timothy Anderson
9h: Francisco Burillo (Universidad de Zaragoza), Mª Luisa Cerdeño (Universidad Complutense de Madrid), Marta Chordá (Centro de Estudios Celtibéricos). Molinos en el interior peninsular durante la Protohistoria
9,30h: Andrés Teira, Estevo Amado (Grupo de Estudo para a Prehistoria do NW Ibérico, Universidade de Santiago de Compostela). Molinos fuera de lugar. Fronteras y contextos en la arqueología de la Edad del Hierro del NW
10h: Samuel Longepierre (UMR5140 CNRS). Les moulins en Gaule méridionale (IVe-Ier s. av. J.-C.): types, origines et principe de fonctionnement
pausa
11,00h: Olivier Buchsenstchutz (UMR8546 CNRS). Méthodes d'analyse du Groupe Meule: premiers résultats pour la période de La Tène en France
11,30h: Discussió i conclusions
12,30h: Visita a la Fortalesa d'Els Vilars
Dinar
Pòsters
Data límit inscripció de pòsters: 9 de setembre de 2013
Mides: 100 X 70 cm
Vos més informació? Descarrega't el díptic aquí!
Vos inscriure't? Descarrega't la fulla d'inscripció aquí!